[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na grasicę i risotto z szafranem

Kubki smakowe gotowe? Po latach z MH w kuchni przyszedł czas na smakowe wyzwanie: grasicę cielęcą. Smakosze są jednomyślni, że grasica to prawdziwy rarytas, więc odrzuć przesądy i zmierz się z nowym smakiem. Wystarczy Ci 30 minut.

grasica z risotto fot. Karol Szczuka
Składniki na 2 porcje grasicy:

  • grasica cielęca 500 g
  • 50 g masła klarowanego
  • 50 ml wywaru cielęcego
  • 2 g tłuczonego jałowca

 

Składniki na risotto:

  • 50 g cebuli
  • 10 ml oliwy extra vergine
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 20 g masła klarowanego
  • 100 g ryżu arborio
  • 30 ml śmietany
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • szczypta szafranu

 

rys. Mirosław Łuckoś

 

1. Grasicę znajdziesz w mniejszych, dobrych mięsnych sklepach albo możesz ją tam zamówić na następny dzień. Oczyść ją z błon, sparz we wrzątku przez 5 minut i wystudź. Na patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż mięso na złoty kolor. Pod koniec podlej wywarem cielęcym (może być z kostki), dopraw solą i grubo tłuczonym jałowcem.

Mirosław Łuckoś

 

2. Zabierz się za zrobienie risotto. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na patelni z łyżką oliwy. Wsyp suchy ryż i chwilę podsmażaj z cebulą, mieszając. Po mniej więcej 2 min wlej białe wino i zaczekaj, aż całkiem odparuje. Dodaj do ryżu łyżeczkę masła i powoli wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z funkcją grill i włóż oczyszczoną z błon i pestek czerwoną paprykę.

rys. Mirosław Łuckoś

 

3. Dolej około 60 ml bulionu warzywnego – pamiętaj, żeby patelnia miała wysoki brzeg – i powoli mieszaj. Dolewaj stopniowo bulion. Czynność powtarzaj do momentu, aż ryż zmięknie i będzie kleisty. Odstaw, posyp szafranem, dodaj resztę masła i łyżkę śmietany, zamieszaj i gotowe. Uwaga – klucz do sukcesu to stopniowe dolewanie bulionu i częste mieszanie.

rys. Mirosław Łuckoś

 

4. Wyjmij podpieczoną paprykę z piekarnika. Wrzuć do blendera, dodaj 10 ml oliwy extra vergine, posiekany ząbek czosnku, sól morską do smaku i zmiksuj całość na gładkie purée. Szef proponuje jeszcze jako dodatek purée z groszku. Zmiksuj ze sobą 100 g groszku (może być z puszki), 30 g cebuli szalotki, łyżkę oliwy truflowej i szczyptę soli. Masz składniki? Spróbuj, bo warto. 

Ile to kosztuje?

1 porcja w restauracji - 39 zł

1 porcja w domu - 13 zł

MH 05/2014

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij