Departament Smaku MH przypomina: do dań z owocami morza świetnie pasują białe, wytrawne wina, ale i różowe też dają radę. Ważne, by były schłodzone do około 7-11 stopni C.
Składniki na 4 porcje:
• 1 łyżka oliwy
• 1 bulwa kopru włoskiego, pokrojona w kostkę (nie wyrzucaj liści)
Składniki na 4 porcje:
• 4 posiekane ząbki czosnku
• ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
• ½ łyżeczki płatków chili
• 1 puszka pomidorów bez skórki
• 1 łyżka sosu rybnego
• 1 szklanka bulionu drobiowego
• 1 szklanka czerwonego wina (np.pinot noir)
• 2 liście laurowe
• ½ łyżeczki suszonego tymianku
• sól morska i świeżo zmielony, czarny pieprz
• 500 g filetów z białej ryby (np. halibuta lub dorsza)
• 250 g średnich krewetek (obranych)
• 12-16 małż (oczyszczonych)
Sposób przygotowania:
Minuty 1-10. Podsmaż warzywa. Rozgrzej oliwę na dużej, głębokiej patelni lub w garnku, na średnim ogniu. Wrzuć kostki i ziarna kopru włoskiego, kostki cebuli, posiekany czosnek, płatki czerwonego chili i podsmażaj około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Minuty 11-18. Przygotuj bazę. Pomidory ściśnij lekko palcami (uwaga, może pryskać) i wrzuć do garnka razem z zalewą z puszki. Dodaj bulion, wino, sos rybny, liście laurowe i suszony tymianek (wcześniej rozetrzyj go w dłoniach). Doprowadź do lekkiego bulgotania i gotuj około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Minuty 19-25. Dodaj ryby. Wrzuć pokrojone na kawałki ryby, obrane krewetki i oczyszczone muszle do garnka. Gotuj, aż ryba zrobi się jędrna, krewetki różowe, a muszle się otworzą (trwa to około 5 minut). Podawaj na głębokich talerzach lub miskach przybranych liśćmi kopru włoskiego.
Wartości odżywcze: energia 436 kcal, białko 48 g, tłuszcze 10 g, węglowodany 24 g (5 g błonnik)
Jak spalić kalorie z owoców morza?
Wszystko jest dla ludzi, zwłaszcza dobra kuchnia. Oprócz supersmaku, przyjęliśmy superdawkę białka, a z tłuszczem sobie poradzimy.
• Rower - powinieneś 50 minut pojeździć.
• Bieganie - wybiegasz nadwyżkę w 70 minut.
• Pływanie - 55 minut w basenie i z głowy.
• Skakanka - poskacz 40 minut.
MH 05/2013
Komentarze