[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Przepis na dorsza z kurkami

Połączenie arcypolskiego smaku sosu kurkowego z rybą i grillowanymi warzywami zaskoczy Cię smakiem i prostotą wykonania. Dodatkowym atutem dorsza jest duża zawartość białka przy małej ilości tłuszczu. Oto fuzja doskonała. 

Przepis na: dorsza z kurkami fot. Joerg Beuge 2015/shutterstock
Składniki na 4 porcje:

800 g filetów z dorsza

80 g szynki parmeńskiej

150 g liści szpinaku

200 g kurek

200 ml śmietanki 30%

1 cebula

sól, pieprz, tymianek, bazylia

4 pomidory

1 bakłażan

1 cukinia

50 ml oliwy

2 łyżki sosu chili

2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

1. Rybę dokładnie opłucz w bieżącej, zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój ją na osiem równych kawałków, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekanymi bazylią i tymiankiem. Włóż do naczynia, przykryj folią i odstaw do lodówki na 4 godziny.

2. Świeże liście szpinaku opłucz i zblanszuj, czyli wrzuć na 30 sekund do wrzącej wody, wyciągnij i przelej zimną wodą. Odstaw. To samo zrób z kurkami, ale nie płucz ich w wodzie, tylko oczyść pędzelkiem. Zblanszowane wrzuć na patelnię, dodaj posiekaną cebulę, sól, pieprz i tymianek. Podsmażaj chwilę, dodaj śmietanki i gotuj 5 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

3. Wyjmij rybę z lodówki i przygotuj naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Cztery kawałki dorsza zawiń w cienkie plastry szynki parmeńskiej, a cztery obłóż liśćmi szpinaku. Wszystkie skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na 15 minut.

4. Pomidory, cukinię i bakłażana pokrój w grube plastry i przełóż do salaterki. Dodaj oliwę, sól, sosy sojowy i chili, wymieszaj wszystko dokładnie. Przełóż całość na rozgrzaną oliwę na patelni grillowej i smaż kilka minut. Podawaj z upieczoną rybą i gorącym sosem kurkowym.

MH 10/11

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij