Przepis na domowy makaron

Kamień węgielny włoskiej kuchni i okręt flagowy jej żywieniowej armady budzi respekt, ale i strach u węglowodanofobów. Nieuzasadniony. Tyle w temacie.

Domowy makaron fot. Michael Hedge

Cnota minimalizmu

Włoska kuchnia wprowadza w życie słynną formułę filozoficzną Williama Ockhama – nie tworzyć bytów ponad konieczność. To z jej powodu w sosie carbonara nie ma śmietany, a na pizzy nie ma ananasa – po prostu są zbędne i niekonieczne. Żeby zrobić własny makaron, też musisz trzymać się minimum i zadbać tylko o trzy składniki: dobrą oliwę, świeże jaja i drobno zmieloną mąkę 00. Reszta w Twoich rękach.

REKLAMA

Pappardelle

Kiedy pracujesz nad szerokim, płaskim arkuszem ciasta makaronowego, okaże się, że najłatwiejszym do zrobienia makaronem jest szerokie, płaskie pappardelle. Wszystko, co musisz zrobić, to zwinąć arkusz makaronu i pokroić go na ok. 2,5-centymetrowe paski.

Tagliolini

To rodzaj wstążkowego makaronu, długiego jak spaghetti, ale podobnego do tagliatelle. Większość maszynek do robienia makaronu jest wyposażona w nakładkę do tagliolini, więc przygotowanie go jest naprawdę proste.

Tagliatelle

Jeden z najpopularniejszych makaronów został podobno wynaleziony w XV wieku, by unieśmiertelnić złote loki Lukrecji Borgii. Aby zrobić swój makaron, użyj tej samej metody, co przy robieniu pappardelle, ale wytnij cieńsze paski – około 1 cm.

Orecchiette

Orecchiette są charakterystyczne dla regionu Apulia. Robi się go, wyciskając za pomocą noża i kciuka pocięte w pasma ciasto makaronowe i formując małe uszka. Ich kształt sprawia, że sos doskonale do nich przylega.

Twój pierwszy makaron

Najważniejszą inwestycją, by otrzymać wysokiej jakości, zdrowy, domowy makaron, jest oczywiście maszynka do jego robienia (w sieci znajdziesz ich multum), ale i odpowiednia mąka. Mąka włoska 00 jest delikatniejsza niż odmiany uniwersalne i, co może być ważne dla niektórych, zawiera mniej glutenu. Wsyp 200 g mąki 00 do miski, a w innej misce wymieszaj 1,5 łyżeczki oliwy z pierwszego tłoczenia, szczyptę soli i dwa jajka. Wybieraj jajka z intensywnie kolorowymi żółtkami i najlepiej tzw. wiejskie – mają one zwykle wyższą zawartość kwasów omega-3. Zrób dołek w mące, wlej mieszankę jajeczną, a następnie widelcem połącz wszystko od środka na zewnątrz. Gdy jest zbyt twarda dla widelca, mieszaj i ugniataj rękami przez 10-15 minut (w razie potrzeby dodaj odrobinę letniej wody), aż uzyskasz gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przetnij ciasto na pół i rozwałkuj. Teraz pora na maszynkę zgodnie z instrukcją, gotowanie i sos. Reszta jest mlaskaniem.

Rozmiar ma znaczenie

Makarony różnią się kształtem i rozmiarami, więc i sosy do nich różnią się konsystencją. Najogólniej mówiąc, gęste sosy na bazie mięsa najbardziej pasują do makaronów o płaskiej powierzchni (najogólniej, bo jest oczywiście bolońskie spaghetti), a do lżejszych sosów używa się cieńszych makaronów. Jednak bez względu na wybór gotuje się je w osolonej wodzie i zachowuje ją przy odsączaniu (ok. 1/2 szkl.), by dodać do sosu.

Zobacz również:
Witamina D często przedstawiana jest jako suplement kluczowy dla osób trenujących. Czy tak jest w rzeczywistości? Zapytaliśmy eksperta. 
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA