Chcesz upiec pizzę idealną? Zacznij od spodu!
Najłatwiejsze ciasto
Przepis sprawdzony na największych kuchennych ofermach – zawsze się udaje.
- 3¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ łyżeczki suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1½ szklanki wody
1. Połącz w misce mąkę z drożdżami i solą. Dodaj wody, wymieszaj drewnianą łyżką.
2. Przykryj miskę folią – niech ciasto rośnie do momentu, aż podwoi swoją objętość. Może to trwać nawet 18 godzin.
3. Rozciągnij wyrośnięte ciasto na 4 strony, przyciągnij rogi do środka, formując okrąg. Sklej boki ciasta i obróć placek gładką stroną do góry.
Zdrowsza wersja?
Użyj 2¼ szklanki zwykłej mąki pszennej, dodając do niej ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej. Zwiększ tylko ilość drożdży do ½ łyżeczki, a wody do 1¾ szklanki.
Trzy kroki do idealnie uformowanego placka:
Oryginalna neapolitańska pizza ma zawsze cienki spód. Jeśli, tak jak Włosi, nie lubisz zapychać się grubym ciastem, sprawdź nasz sposób na idealnie uformowany placek.
1. Uformuj placek
Kulkę ciasta oprósz mąką. Zacznij rozciągać placek na blacie: palcami jednej ręki rozpłaszczaj ciasto, zaczynając 3 centymetry od jego brzegu (krawędź ma zostać wypukła). Druga ręka służy do przytrzymywania i obracania ciasta.
Harry Bates
2. Ugniataj i rozciągaj
Teraz do akcji wchodzą całe dłonie. Rozgnieć nimi ciasto, aż utworzy okrąg o średnicy 25 centymetrów. Nie rozpłaszczaj go zanadto – to uwolni zawarte w cieście powietrze i stracisz szansę uzyskania profesjonalnie bąblastego placka.
Harry Bates
3. Kręć, przerzucaj, obracaj
Ułóż placek na wierzchu dwóch połączonych ze sobą pięści. Obracając, przekładaj delikatnie ciasto z ręki do ręki, aby je rozciągnąć. Spód o średnicy 30 centymetrów przenieś na łopatę do pizzy albo cienką plastikową deskę do krojenia.
Harry Bates
Patenty na perfekcyjną pizzę
Nie musisz się przesadnie wysilać, żeby zrobić wrażenie na znajomych. Czasem banalnie proste sposoby dają najlepsze rezultaty.
1. Odstaw ciasto
Patentem na uzyskanie idealnego ciasta jest zostawienie go w spokoju. Im dłużej rośnie, pozostawione samo sobie, tym lżejsze oraz smaczniejsze się staje. Optymalny czas wyrastania ciasta to 18 godzin. Najlepszym pomysłem jest wyrobienie go przed pójściem spać – będzie gotowe na kolację następnego dnia.
2. Nie kombinuj z sosem
Gotowanie albo doprawianie pomidorów z puszki to kompletna strata czasu. Choć są one dosyć odporne na obróbkę termiczną, zwyczajnie nie ma sensu tak bardzo ich przetwarzać. Różnorodność czy oryginalność ich smaku nie jest najważniejszą kwestią – chodzi jedynie o to, aby były naturalnie słodkie.
Komentarze
~Tadek, 2019-09-30 09:22:59
~Karol, 2018-03-08 15:08:00
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?