Składniki na 8 porcji:
- Biała kapusta, 4 małe główki
- cebula, 4
- fenkuł, 4
- seler naciowy, 8 łodyg
- sól, 4 łyżki
- cytryna, 12
- cukier, 100 g
- koperek, 200 g
- migdały, 100 g
- kminek cały, 4 łyżki
Przygotowanie:
1. Pokrój warzywa korzeniowe na cieniutkie plasterki. Nie tylko kwas foliowy zawarty w cebuli zadba o Twoją wątrobę. Naukowcy z Helwan University w Egipcie odkryli, że również seler przeciwdziała skutkom piwkowania przy grillu.
2. Posól kapustę, odstaw na 2 godziny i dopiero później opłucz. W międzyczasie zrób syrop z detoksykujących cytryn, cukru i koperku.
3. Polej warzywa korzeniowe dressingiem, a następnie wymieszaj z całą resztą zieleniny. Migdały wraz z nasionami kminku podpraż na suchej patelni. Posyp po wierzchu sałatki i jedz dla zdrowia wątroby. Możesz nawet popić.
Makroskładniki:
- Tłuszcze: 7 g
- Białko: 6 g
- Węgle: 40 g
- Kcal: 230