Przepis na ciasto francuskie z wołowiną i rukolą

Wypieki nie są Twoją specjalnością? Daj spokój, to gotowe ciasto francuskie i samo się robi. Zadbaj tylko o dobre nadzienie. Ten zestaw to świetne połączenie węglowodanów prostych i białka, idealne zarówno jako posiłek przedtreningowy, jak i potreningowy.

ciasto francuskie z wołowiną i rukolą Sean Calitz
fot. Sean Calitz

A co w tym wszystkim robi rukola? Otóż rukola to warzywo, które zawiera 8 razy więcej wapnia, 5 razy więcej witaminy A, witaminy C i witaminy K oraz 4 razy więcej żelaza niż ta sama ilość sałaty lodowej. W dodatku chroni przed nowotworami dzięki zawartości glukozynolanów i zwiększa odporność organizmu. Przekonaliśmy Cię?

Ze względu na czerwone mięso lampka czerwonego wina może pasować.

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mielonego mięsa wołowego
  • 400 g gotowego ciasta francuskiego
  • 300 g posiekanych pomidorów
  • 1 posiekana, duża cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • mieszanka suszonych ziół: rozmaryn, szałwia, tymianek, oregano
  • 1 jajko
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 45 ml oleju
  • sól, pieprz

Sałata:

  • 1 paczka liści rukoli
  • 2 cytryny
  • 100 g solonego masła

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 220 °C.

2. Rozgrzej na patelni olej i wrzuć posiekany czosnek i cebulę. Smaż kilka minut, mieszając, następnie dodaj przecier i posiekane pomidory. Zaczekaj chwilę, aż woda odparuje z pomidorów, i dorzuć mielone mięso. Rozdrobnij je widelcem lub szpatułką. Dorzuć mieszankę suszonych ziół, dopraw całość solą i pieprzem.

3. Przygotuj 6 małych, okrągłych naczyń do piekarnika i wyłóż je ciastem. Przytnij ciasto do odpowiedniej wielkości. Włóż do środka przygotowane nadzienie, wysmaruj brzegi ciasta jajkiem i przykryj je kolejnym płatem ciasta odpowiedniej wielkości. Dociśnij, żeby brzegi się zlepiły. Resztką jajka wysmaruj ciasto od zewnątrz. Piecz 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru.

4. Podawaj z sałatą. Roztop masło na patelni, dodaj sok z 1 cytryny oraz wsyp resztę ziół (2 cytrynę pokrój w łódki i podaj razem z zapiekanką). Wystudź i polej sałatę przed podaniem.

Wartości odżywcze: 520 kcal, białko 8,5 g, tłuszcze 30 g, węglowodany 20 g (1,5 g błonnik).

Jak spalić kalorie z ciasta francuskiego z wołowiną?

Wołowina to chude mięso, ale jednak mięso i swój poziom tłuszczu musi mieć. Smak rekompensuje nadwyżkę, ale bez ćwiczeń się nie obejdzie.

Rower - powinieneś 55 minut pojeździć.

Bieganie - wybiegasz nadwyżkę w 1 godzinę.

Pływanie - 40 minut w basenie i z głowy.

Skakanka - poskacz przez pół godziny. 

MH 01/2014

Zobacz również:
REKLAMA