[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Przepis na burgery barbecue

Jak uczynić z grilla kulinarną sztukę? Wystarczy trochę cierpliwość, dobre towarzystwo i małe wsparcie MH. Od nas dostajesz przepis na burgery wołowe w stylu BBQ, który wydobędzie z mięsa to, co najlepsze, a z Ciebie uczyni mistrza plenerowych imprez.

Przepis na burgery wołowe w stylu barbecue fot. shutterstock.com
By uniknąć ryzyka chorób przenoszonych drogą pokarmową, czerwone mięso przyrządzaj zawsze w temperaturze co najmniej 62° C - przydatny będzie więc termometr do mięsa.

Składniki(dla całej armii Twoich kumpli):

 

  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu Cayenne
  • 4,5 kg antrykotu
  • 16 kajzerek
  • 2 cienko pokrojone cebule

Sposób przygotowania:

1. Zmieszaj sól, pieprz, czosnek w proszku, paprykę, oregano, kumin i pieprz cayenne. Następnie natrzyj mięso i owiń w folię.Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na co najmniej godzinę(maksymalnie osiem godzin).

2. Rozgrzej węgle tak, aby ogień na jednej połowie grilla był intensywny, na drugiej tlący. Wołowinę połóż na połowie z niską temperaturą. Przykryj grill. Po 30 minutach obróć mięso. Całość powinna piec się około godziny.

3. Przełóż mięso na połowę grilla z wysoką temperaturą. Każdą stronę opiekaj 5 minut. Zdejmij mięso z rusztu i daj mu odpocząć 10-15 minut.

4. Pokrój cienko mięso i włóż do kajzerek. Podawaj z sosem tygrysim i cebulą.

Tak przygotujesz sos tygrysi:

Posiekaj ząbek czosnku, dodaj szczyptę soli i gnieć tak, aby otrzymać konsystencję pasty. Następnie dorzuć szklankę chrzanu, szklankę majonezu, 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu. Całość dobrze wymieszaj. Sos można trzymać w lodówce do 4 dni. (Resztki sosu świetnie nadają się do grillowanego kurczaka i pieczonych ziemniaków.)

Płomień w trzech wersjach: wykorzystaj w pełni możliwości Twojego grilla

Ogień tlący: Lekki żar sprawia, że mięso w środku staje się delikatne, bez ryzyka przypalenia. Jeśli chcesz przygotować udziec jagnięcy, pieczeń wołową czy kurczaka w całości - jest to najlepszy wybór.

Ogień umiarkowany: Idealnie nadaje się do średniej grubości steków, kawałków kurczaka, tłustych mięs jak jagnięcina oraz wszelkich produktów mięsnych w kawałkach grubszych niż 2,5 cm.

Ogień duży: Nieco intensywniejszy żar, dzięki któremu na stekach, rybach, burgerach czy warzywach powstanie aromatyczna skorupa. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Królowa wołowina

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij