Już o tym mówiliśmy, ale wspomnimy jeszcze raz: nie kupuj z lenistwa gotowego, paczkowanego mięsa mielonego. Poproś sprzedawcę, żeby zmielił Ci wskazany kawałek mięsa, albo kup łopatkę lub szynkę wieprzową i sam zmiel w domu. Smak jest nieporównywalnie lepszy i w dodatku wiesz, co jesz.
Departament Zdrowia MH przypomina: wieprzowinę w każdej postaci lepiej przegotować lub przesmażyć, niż niedogotować i niedosmażyć. Różowy kolor mięsa sygnalizuje niebezpieczeństwo.
Składniki na 4 porcje:
• ½ świeżego ogórka
• ½ szklanki winnego octu ryżowego
• sól (do ogórka) 1 łyżeczka
• 250 g mielonej wieprzowiny
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka świeżego imbiru
• 2 małe cebule
• 2 łyżki majonezu light
• 1 łyżka sosu sriracha
• 4 bułki z sezamem (lekko podpieczone)
• 4 łyżki sosu hoisin
Sam zrób pikle
Nie musisz wyparzać i sterylizować słoików – wystarczy kilkanaście minut w szybkiej marynacie, by Twoje dania nabrały nowego, wyrazistego smaku.
Warzywa (½ szklanki) |
Zalewa | Dodatki | Użyj do... |
papryczki jalapeños (w krążkach) |
ocet ryżowy |
2 łyżki sosu sojowego |
chińszczyzny |
marchewki (pocięte w zapałki) |
cydr | szczypta papryki chili w płatkach, sól |
potraw z ryżem |
kapusta posiekana |
biały ocet winny |
2 ząbki czosnku, sól |
mięs z grilla |
Sposób przygotowania burgera:
Minuty 0-3. Zamarynuj ogórka. Rozgrzej grill lub patelnię. Do miski wrzuć pokrojonego w plasterki ogórka, zalej octem ryżowym, posól, wymieszaj i odstaw.
Minuty 4-9. Zrób burgery. W dużej misce wymieszaj mielone mięso z drobno posiekanymi cebulami, zmiażdżonym czoskiem i imbirem. Dopraw. Uformuj 4 podobnej wielkości burgery i kciukiem zrób małe wgłębienia na górze każdego z nich.
Minuty 10-22. Smaż i doprawiaj. Smaż je, aż zbrązowieją – mniej więcej 5 minut z każdej strony. Wymieszaj majonez z sosem sriracha i wysmaruj nim od środka dolną połówkę bułki. Mięso w bułce skrop sosem hoisin, a odsączone ogórki połóż na wierzchu.
Departament smaku MH radzi: Wieprzowina lubi eksperymenty: w sklepach z orientalną żywnością znajdziesz nie tylko sos hoisin – wypróbuj sos teriyaki, tonkatsu, tajski z orzeszków ziemnych lub chili z czosnkiem.
Wartości odżywcze: energia 436 kcal, białko 48 g, tłuszcze 10 g, węglowodany 24 g (5 g błonnik)
Jaj spalić kalorie z burgera?
Wszystko jest dla ludzi, zwłaszcza dobra kuchnia. Oprócz supersmaku, przyjęliśmy superdawkę białka, a z tłuszczem sobie poradzimy.
• Rower - powinieneś 50 minut pojeździć.
• Bieganie - wybiegasz nadwyżkę w 70 minut.
• Pływanie - 55 minut w basenie i z głowy.
• Skakanka - poskacz 40 minut.
MH 06/13