[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Przepis na burgera w wersji słodko-kwaśnej

Stary znajomy w wersji słodko-kwaśnej, z orientalnymi sosami i własnoręcznie zrobionymi piklami. Banzai! Sprawdź m.in. nasz przepis na pikle domowej roboty, a także dowiedz się na co zwrócić uwagę przygotowując w domu burgera z wieprzowiny.

burger z Azji fot. Lucas Zarebinski
Już o tym mówiliśmy, ale wspomnimy jeszcze raz: nie kupuj z lenistwa gotowego, paczkowanego mięsa mielonego. Poproś sprzedawcę, żeby zmielił Ci wskazany kawałek mięsa, albo kup łopatkę lub szynkę wieprzową i sam zmiel w domu. Smak jest nieporównywalnie lepszy i w dodatku wiesz, co jesz.

Departament Zdrowia MH przypomina: wieprzowinę w każdej postaci lepiej przegotować lub przesmażyć, niż niedogotować i niedosmażyć. Różowy kolor mięsa sygnalizuje niebezpieczeństwo.

REKLAMA

Składniki na 4 porcje:

½ świeżego ogórka

½ szklanki winnego octu ryżowego

sól (do ogórka) 1 łyżeczka

250 g mielonej wieprzowiny

2 ząbki czosnku

1 łyżka świeżego imbiru

2 małe cebule

2 łyżki majonezu light

1 łyżka sosu sriracha

4 bułki z sezamem (lekko podpieczone)

4 łyżki sosu hoisin

Sam zrób pikle

Nie musisz wyparzać i sterylizować słoików – wystarczy kilkanaście minut w szybkiej marynacie, by Twoje dania nabrały nowego, wyrazistego smaku.

Warzywa
(½ szklanki)
Zalewa Dodatki Użyj do...
papryczki
jalapeños
(w krążkach)
ocet
ryżowy
2 łyżki
sosu sojowego
chińszczyzny
marchewki
(pocięte
w zapałki)
cydr szczypta
papryki
chili
w płatkach,
sól
potraw z ryżem
kapusta
posiekana
biały ocet
winny
2 ząbki
czosnku,
sól
mięs z grilla

Sposób przygotowania burgera:

Minuty 0-3. Zamarynuj ogórka. Rozgrzej grill lub patelnię. Do miski wrzuć pokrojonego w plasterki ogórka, zalej octem ryżowym, posól, wymieszaj i odstaw.

Minuty 4-9. Zrób burgery. W dużej misce wymieszaj mielone mięso z drobno posiekanymi cebulami, zmiażdżonym czoskiem i imbirem. Dopraw. Uformuj 4 podobnej wielkości burgery i kciukiem zrób małe wgłębienia na górze każdego z nich.

Minuty 10-22. Smaż i doprawiaj. Smaż je, aż zbrązowieją – mniej więcej 5 minut z każdej strony. Wymieszaj majonez z sosem sriracha i wysmaruj nim od środka dolną połówkę bułki. Mięso w bułce skrop sosem hoisin, a odsączone ogórki połóż na wierzchu.

Departament smaku MH radzi: Wieprzowina lubi eksperymenty: w sklepach z orientalną żywnością znajdziesz nie tylko sos hoisin – wypróbuj sos teriyaki, tonkatsu, tajski z orzeszków ziemnych lub chili z czosnkiem.

Wartości odżywcze: energia 436 kcal, białko 48 g, tłuszcze 10 g, węglowodany 24 g (5 g błonnik)

Jaj spalić kalorie z burgera?

Wszystko jest dla ludzi, zwłaszcza dobra kuchnia. Oprócz supersmaku, przyjęliśmy superdawkę białka, a z tłuszczem sobie poradzimy.

Rower - powinieneś 50 minut pojeździć.

Bieganie - wybiegasz nadwyżkę w 70 minut.

Pływanie - 55 minut w basenie i z głowy.

Skakanka - poskacz 40 minut.

MH 06/13

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij