Przepis na bunny chow - południowoafrykański posiłek potreningowy

Odpocznij na chwilę od szejków i odżywki białkowej i zjedz naprawdę smaczny posiłek potreningowy rodem z odległych krańców południowej Afryki.

Bunny chow shutterstock.com
Jagnięcina zawiera + 35% więcej budujących mięśnie kwasów CLA niż mielona Wołowina.

Bunny chow to południowoafrykański fast food, czyli wydrążony bochenek chleba wypełniony curry z jagnięciny. Jest bogaty w węglowodany, ale ma niską zawartość tłuszczów i podnosi poziom leptyny – hormonu regulującego sytość – donosi „American Journal of Clinical Nutrition”.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 posiekana cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta curry
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 500 g posiekanej jagnięciny
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • puszka pomidorów w kostkach
  • 2 marchewki, kostki
  • 2 ziemniaki, kostki
  • mały żytni chleb
  • garść posiekanej kolendry

Sposób (banalny) wykonania:

1. Podsmaż cebulę przez 5 minut, dodaj przyprawy i – mieszając – zrób pastę. Dorzuć mięso i dokładnie obtocz je w paście. Jagnięcina jest bogata w białko i kwasy tłuszczowe CLA redukujące kwasy tłuszczowe.

2. Dodaj czosnek i imbir (ten zmniejszy potreningowe bóle mięśni), potem pomidory, marchew i ziemniaki. Dobrze dopraw. Przykryj i gotuj na małym ogniu 30 minut.

3. Czas na gwiazdę potrawy – żytni chleb. Żyto jest bardzo bogate w błonnik, a ten reguluje poziom cukru we krwi. Przekrój chleb na ćwiartki, wydłub miąższ ze środka i w jego miejsce włóż curry z patelni. Jeszcze tylko posyp posiekaną kolendrą na grande finale i gotowe. 

Departament Robienia Masy MH donosi:

Po treningu musisz szybko załadować odpowiednią ilość makroskładników. Poznaj przepis na power kanapkę, która pozwoli Ci zapomnieć na chwilę o oklepanych szejkach. 

Zobacz również:
REKLAMA