Bunny chow to południowoafrykański fast food, czyli wydrążony bochenek chleba wypełniony curry z jagnięciny. Jest bogaty w węglowodany, ale ma niską zawartość tłuszczów i podnosi poziom leptyny – hormonu regulującego sytość – donosi „American Journal of Clinical Nutrition”.
Składniki na 4 porcje:
- 1 posiekana cebula
- 1 łyżka oliwy
- szczypta curry
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 500 g posiekanej jagnięciny
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- puszka pomidorów w kostkach
- 2 marchewki, kostki
- 2 ziemniaki, kostki
- mały żytni chleb
- garść posiekanej kolendry
Sposób (banalny) wykonania:
1. Podsmaż cebulę przez 5 minut, dodaj przyprawy i – mieszając – zrób pastę. Dorzuć mięso i dokładnie obtocz je w paście. Jagnięcina jest bogata w białko i kwasy tłuszczowe CLA redukujące kwasy tłuszczowe.
2. Dodaj czosnek i imbir (ten zmniejszy potreningowe bóle mięśni), potem pomidory, marchew i ziemniaki. Dobrze dopraw. Przykryj i gotuj na małym ogniu 30 minut.
3. Czas na gwiazdę potrawy – żytni chleb. Żyto jest bardzo bogate w błonnik, a ten reguluje poziom cukru we krwi. Przekrój chleb na ćwiartki, wydłub miąższ ze środka i w jego miejsce włóż curry z patelni. Jeszcze tylko posyp posiekaną kolendrą na grande finale i gotowe.
Departament Robienia Masy MH donosi:
Po treningu musisz szybko załadować odpowiednią ilość makroskładników. Poznaj przepis na power kanapkę, która pozwoli Ci zapomnieć na chwilę o oklepanych szejkach.