[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

  • Men's Health

  • Dieta

  • Przepis na brownie w dwóch wersjach: na mięśnie i na spalanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Przepis na brownie w dwóch wersjach: na mięśnie i na spalanie

Brownie w diecie? Jak najbardziej, ale tylko takie brownie z naszego laboratorium. Tu łakomstwo popłaca. 

Brownie Brownie w wersji MH to świetna zakąska na słodko. I nie powoduje dietetycznych wyrzutów sumienia.

Rośnij bez drożdży: orzechy i pestki w służbie mięśni

Baza z jajek, masła, mleka, bananów i jagód goji już wygląda obiecująco i z daleka zapowiada świetny smak. Ślinka leci, co? No to teraz dosypmy trochę surowego kakao, by zagwarantować sobie energetycznego kopa i dodatkową porcję – obok jajek – świetnych białek i tłuszczów w orzechach i pestkach. Warto także pamiętać, że potas w bananach uchroni nas przed skurczami mięśni po wysiłku, a pestki z dyni ułatwią zasypianie. Naprawdę trudno wymagać więcej od jednego ciastka.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g surowego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 banany
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 35 g jagód goji
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 65 g orzechów laskowych
  • 65 g pistacji
  • 65 g pestek dyni, zmielonych

Jak zrobić (12 porcji):

1. Forma: Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj go w całości 1 łyżką oleju rzepakowego.

2. Baza: W misce wymieszaj mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. Dodaj sól, pokruszone orzechy i pestki dyni. Zrób na środku miski wgłębienie.

3. Mieszanie: W garnku roztop masło, zdejmij z ognia i wlej mleko. Wlej masę jajeczną, dodaj zmiażdżone banany i jagody goji. Cały czas mieszaj.

4. Ciasto: Przelej masę do mąki i wyrób gęste ciasto. Przełóż je do formy i wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika 200 °C na 30 minut. Ostudź i pokrój.

Makroskładniki:

Białko: 10

Węgle: 20

Tłuszcze: 18

Kcal: 280

Zobacz również nasze patenty na szybkie i zdrowe śniadania.

Spalać tłuszcz? Upiecz go!

Brownie zjadane w coffee-shopie do obowiązkowego latte może zrujnować każdy plan żywieniowy, bo, lekko licząc, przyjmiesz ok. 450 kcal. Z nami lądujesz na poziomie 145 kcal, więc wybór jest chyba prosty. Surowe kakao dostarczy nie tylko świetnego smaku, ale też przyspieszy spalanie tłuszczu, a duet fasola – śliwki zapewni białko i błonnik, które ustabilizują poziom cukru we krwi i na długo nasycą. Dodaj do tego jagody goji, chroniące masę mięśniową podczas utraty wagi, oraz owies z wysokiej jakości węglowodanami i już wiesz, jaki jest sekret tego ciastka. Może jeszcze kawałek?

Składniki:

  • 400 g czarnej fasoli, puszka
  • 35 g miodu
  • 30 g surowego kakao
  • 180 g mąki pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 1½ proszku do pieczenia
  • 2 szklanki wody

Dodatki:

  • 50 g śliwek
  • 50 g jagód goji
  • 80 g owsa

Jak zrobić (12 porcji):

1. Rozgrzewanie: Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Odsączoną i opłukaną fasolę zblenduj z suszonymi śliwkami na gładką masę. Dolej szklankę wody.

2. Miksowanie: Dodaj miód, jagody, owies, mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i znowu zblenduj. Dolej kolejną szklankę wody.

3. Wykładanie: Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i natłuść olejem. Łyżką przełóż masę do formy i wyrównaj.

4. Pieczenie: Piecz 30 minut. Sprawdzisz, czy brownie jest gotowe, wbijając wykałaczkę w środek – wyjmiesz czystą, znaczy gotowe. Ostudź i pokrój.

Makroskładniki:

Białko: 6

Węgle: 26

Tłuszcze: 1,8

Kcal: 145

Jeśli lubisz łakocie, koniecznie sprawdź nasze przepisy na słodkie przekąski z odżywką białkową.

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij