Przepis na bigos

Legenda staropolskich stołów w każdym domu lub knajpie smakuje inaczej. Im więcej rodzajów mięsa w środku, tym ma głębszy smak, a im częściej jest odgrzewany, tym lepiej.

przepis na bigos fot. shutterstock.com

  • kcal: 320
  • tłuszcz: 12 g
  • białko: 16,9 g
  • węgle: 18,5 g

Czego Ci potrzeba

1 kg słodkiej kapusty, 1 kg kiszonej kapusty, 1 szkl. suszonych grzybów, 500 g łopatki wołowej, 300 g schabu, 150 g boczku wędzonego parzonego, 150 g kiełbasy podwawelskiej, 50 g smalcu, 1/2 szkl. suszonych śliwek (najlepiej wędzonych) bez pestek, 2 szkl. bulionu wołowego, 2 cebule, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 2 ziarna jałowca, 1 goździk (opcjonalnie), 1 butelka czerwonego wytrawnego wina (obowiązkowo) Składniki na mniej więcej 10 porcji.

REKLAMA

Jak zrobić?

  1. Suszone grzyby musisz zacząć moczyć dzień wcześniej – zalej je 0,5 l zimnej wody i odstaw pod przykryciem na całą noc. Odsącz je, zachowując wodę, i pokrój w paski.
  2. Słodką kapustę posiekaj i przelej wrzątkiem na sicie. Kiszoną odciśnij z wody i posiekaj. Obie wrzuć do dużego garnka z grubym dnem, wlej bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Mieszaj od czasu do czasu.
  3. Wołowinę i schab pokrój na mniejsze kawałki i podsmażaj na dużej patelni ze smalcem k. pół godziny, mieszając. Przełóż do garnka z kapustą.
  4. Na tej samej patelni podsmaż i wytop boczek pokrojony w kostki. Dodaj posiekane cebule, smaż kilka minut i przełóż do garnka. Wymieszaj. Kiełbasę pokrój w kostki i dorzuć do garnka bez podsmażania.
  5. Dodaj wszystkie przyprawy, grzyby i drobno posiekane suszone śliwki. Zamieszaj i wlej 3/4 butelki wina (zostało Ci jeszcze 1/4, ale chyba wiesz, co z nią zrobić). Gotuj kilka minut bez przykrycia, by alkohol mógł odparować.
  6. Pilnuj cały czas, by bigos się nie przypalił, bo ma taką skłonność. Trzymaj mały ogień i często mieszaj drewnianą łyżką.
  7. Wlej połowę wody z moczenia grzybów i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 3 godzin. Jeżeli dojdziesz do wniosku, że bigos jest suchawy, wlej resztę wody po grzybach.
  8. Podawaj bardzo gorący z pieczywem lub ziemniakami. Nie zamrażaj go tego samego dnia, bo podgrzany nazajutrz będzie jeszcze lepszy.

Patent MH

Jeśli lubisz bigos bardziej kwaśny, nie odciskaj kapusty. Jeżeli wolisz bardziej łagodny, odciśnij, opłucz zimną wodą i jeszcze raz odciśnij.

REKLAMA