To wydarzyło się w sumie jakoś tak niepostrzeżenie. Jeszcze kilka lat temu białko było widać wyłącznie na półkach sklepów z suplementami. O jego wysokiej zawartości krzykliwie informowały tylko etykiety odżywek. Teraz komunikaty o dużej ilości protein widać na produktach obecnych nie tylko w dużych marketach, ale nawet w osiedlowych sklepikach. Jogurt coraz częściej jest już nie "niskokaloryczny", tylko "wysokobiałkowy". Baton nie "pełnoziarnisty", tylko "proteinowy".
Jakby się zastanowić, ten kierunek wydaje się dość oczywisty – jak ulał pasuje do niego powiedzenie, że gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta. Mamy tylko trzy makroskładniki: tłuszcze, węglowodany i białko. Pierwsze przez długie lata były postrzegane jako przyczyna chorób serca i dopiero całkiem niedawno do powszechnej świadomości przedarł się fakt, że są ich różne rodzaje, a za jednoznacznie złe można właściwie uznać tylko te trans.
Długo uważano też niesłusznie, że to one najbardziej przyczyniają się do tego, że tyjemy. Z kolei węglowodanom oberwało się ostatnio, kiedy karierę zrobiła koncepcja, że z uwagi na wysoki indeks glikemiczny pobudzają wydzielanie insuliny i zakłócają funkcjonowanie metabolizmu. To właśnie ma sprawiać, że nabieramy balastu.
Jako uważny Czytelnik MH na pewno wiesz jednak, że nie można uznać ich za przyczynę epiedmii otyłości i aktywny facet może (a nawet powinien) umieścić w diecie całkiem sporo węgli. W obu przypadkach niesmak jednak pozostał. Jeśli dodamy do tego fakt, że trend na produkty light oraz eko już się trochę opatrzył, pojawiły się też całkiem uzasadnione wątpliwości, czy aby na pewno przynoszą one korzyści, za które warto zapłacić wyższą cenę, okaże się, że rynek naprawdę potrzebuje czegoś nowego, co można by nam sprzedać.
I wtedy pojawiło się białko, które ma najczystszą kartę spośród wszystkich makroskładników, a do tego – dzięki rozlewającej się fali mody na fitness – pięknie kojarzy się z mięśniami, siłą i świetną sylwetką. Mając zaplecze w postaci takiego combo, proteiny musiały w końcu zrobić karierę.