Probiotyczny tost na zdrowe jelita [Fit przepisy]

Napchana kimchi kanapka dogodzi twojemu podniebieniu i... jelitom – wszystko przez dobre bakterie.

kanapka, przepisy, śniadanie Men's Health

Składniki:

  • Chleb na zakwasie, 2 kromki
  • Masło, 1 łyżeczka
  • Cheddar i gruyere, 50 g
  • Dymka, zielona część
  • Kimchi
  • Kapusta pekińska
  • Rzodkiew japońska
  • Pęczek dymki, białe części
  • Czosnek, 3 ząbki
  • Imbir, 2 cm, obrany   
  • Chili w proszku, 3 łyżki
  • Sos rybny, 1 łyżeczka

 Makroskładniki:

  • Kcal 480
  • Białko 20 g
  • Węgle 40 g
  • Tłuszcz 30 g

Przygotowanie:

1. Gotowe kimchi da się już kupić w sklepach internetowych, możesz jednak przygotować je w domu. Posiekaj warzywa, przez 2 minuty wyciskaj z nich soki i wymieszaj je z resztą składników. Upchnij do słoika, zalej solanką (łyżka soli kamiennej na 1 litr wody) i zostaw na kilka dni, by całość sfermentowała. Dzięki temu wzbogacisz mieszankę o wzmacniające odporność bakterie szczepu Lactobacillus.

REKLAMA

2. Posmaruj chleb masłem (ten na zakwasie również działa probiotycznie) i posyp startymi serami – oba gatunki dobrze wpływają na jelita.

3. Napchaj do środka kimchi i posyp posiekaną zieloną dymką. Grilluj do roztopienia sera. Jedz na zdrowie.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA