"Journal of the American Heart Association" publikuje informację, że dieta, zawierająca jedno awokado dziennie, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i poprawić inne parametry krwi, chroniąc przed chorobami układu krwionośnego.
Porównano trzy rodzaje diet – o małej zawartości tłuszczu, o średniej ilości tłuszczu bez awokado oraz z nim. Najskuteczniejsza okazała się ta ostatnia. Naukowcy z Pennsylvania State University uważają, że prozdrowotny efekt przynoszą jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w które bogate są owoce awokado. Dobrym źródłem tych kwasów są również oliwa z oliwek czy orzechy (makadamia, migdały, laskowe i nerkowca).
Dieta Matuzalema
O 5% ryzyko śmierci zmniejsza jedna porcja produktów pełnoziarnistych dziennie – wyliczyli specjaliści z Harvard School of Public Health w Bostonie po przeanalizowaniu wyników badań ponad 117 tysięcy osób. W przypadku zgonów spowodowanyh chorobami układu krwionośnego ich ryzyko spada o 9%.
Porównano trzy rodzaje diet – o małej zawartości tłuszczu, o średniej ilości tłuszczu bez awokado oraz z nim. Najskuteczniejsza okazała się ta ostatnia. Naukowcy z Pennsylvania State University uważają, że prozdrowotny efekt przynoszą jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w które bogate są owoce awokado. Dobrym źródłem tych kwasów są również oliwa z oliwek czy orzechy (makadamia, migdały, laskowe i nerkowca).
Komentarze