[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Potreningowa kolacja: łosoś ze szparagami

Są dwie rzeczy, o których po ciężkim wysiłku masz ochotę zapomnieć: Twoja dieta i pranie spoconego T-shirta. Ale niewielkim wysiłkiem zapanujesz nad wszystkim i zrobisz dobrze swoim obolałym mięśniom. Przygotowanie tej porcji łososia zajmie Ci mniej czasu niż Twojej pralce jeden cykl prania.

łosoś, szparagi fot. Tiramisu Studio 2015/shutterstock
Ta ryba dostarczy Ci połowę dziennego zapotrzebowania na białko, które odbuduje ścięgna i więzadła. W łososiu znajdują się także wszystkie kluczowe kwasy tłuszczowe, które poradzą sobie z potreningowym sztywnięciem. Będziesz gotów na kolejny wysiłek już następnego dnia.

Na jedną porcję potrzebujesz:

REKLAMA

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 450 g szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g parmezanu
  • sól i pieprz
  • 4 filety z łososia 

Wsadź do prania ciuchy i nastaw piekarnik na 200 °C. Wrzuć na rodel masło i brązowy cukier, wstaw do mikrofalówki i poczekaj, aż się roztopią. Powinno to trwać maksymalnie 30 sekund. Wyjmij i wymieszaj z miodem, sosem sojowym i musztardą. 

Zamocz szparagi w rondlu wypełnionym olejem i zetrzyj parmezan. Potem wsadź je do piekarnika i piecz, aż będą al dente. Przed przejściem do następnego kroku zapakuj swój spocony zestaw do pralki i nastaw program. Potem umyj ręce!

Podgrzej pozostały olej w wysokiej temperaturze. Przypraw filety i wrzuć na rondel – mięsem na dół. Wysmażaj, aż nabiorą koloru (przez 3-4 min). Przewróć na drugą stronę. Posmaruj połowę sosem miodowo- musztardowym i wrzuć do piekarnika na ok. 5 min. 

Wyjmij filety z piekarnika. Poczekaj chwilę, aby się lekko ostudziły. W tym czasie możesz pójść wyłączyć pralkę. Jak wrócisz, posmaruj rybę przygotowanym wcześniej sosem miodowo- musztardowym. Połóż filety na talerz ze szparagami. Nie zapomnij wyciągnąć ubrań z pralki.

Dlaczego to jest dobre?

Po pierwsze, dostarczysz sobie ponad 30 g białka (to więcej niż w szejku białkowym). Po drugie, nie utyjesz, bo taka porcja to tylko 360 kalorii. Niskokaloryczna, ale bogata w kwas foliowy: dostarczasz połowę dziennego zapotrzebowania. Podobnie z witaminą C. Łosoś jest prawie pozbawiony cukrów, które mogą w niedługim czasie odłożyć się w pasie. 

Ryba w sieci

Ryby, drób, ale także warzywa i owoce możesz kupować w internecie. Ta forma zakupów ma coraz więcej fanów.

Raz w tygodniu organizujesz swój czas, by zrobić zakupy na 6 roboczych dni. Z dojazdem, kolejką do kasy i powrotem to zabieg na 3 godziny. Zamień koszyk na login! Zakupy przez internet są najprzyjemniejsze, bo nie musisz godzinami szukać na półkach specjalnej pasty curry i swojej kobiety między regałami. Unikasz nerwów, patrząc, jak ona godzinami wgapia się w to samo lub wącha wszystko po kolei. Unikasz taszczenia reklamówek do bagażnika, a potem z bagażnika do domu.

Wszystko może odbywać się w Twojej sypialni, z laptopem na kolanach i małym co nieco w pobliżu. Możesz mieć obawy, że mięso kupowane przez internet jest wątpliwej młodości. Pamiętaj jednak o tym, że tego typu sklepy muszą jeszcze bardziej dbać o klienta niż sklepy stacjonarne. Raz się sparzysz i będziesz klikać gdzie indziej.

Wadą kupowania w internecie jest to, że zakupy są droższe i czasem trzeba dopłacić za dowóz. No ale na swoje paliwo też musisz wydać. Jeśli zdecydujesz się na zakupy przez internet, znajdź sklep w swoim mieście – wtedy zakupy dostaniesz w godzinę. Jeśli wybierzesz sklep oddalony o 300 km, planuj zakupy dzień wcześniej, bo przesyłka kurierska idzie zwykle 1 dzień.  

  • superkoszyk.pl
  • dodomku.pl
  • frisco.pl
  • bomi.pl
  • ekosfera24.pl
  • sklepy24.pl (sklepy ze zdrową żywnością)  

MH 03/2012

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij