REKLAMA

Podatek cukrowy – czy był potrzebny [Opinia dietetyka]

Czy cukier naprawdę jest tak złym składnikiem odżywczym, że należało go opodatkować? Nie lepiej, by każdy decydował za siebie? Zobaczmy, jak to wygląda w skali całego społeczeństwa z punktu widzenia dietetyka. 

cukier, podatek cukrowy shutterstock.com
„Problemem nie jest cukier sam w sobie, ale to, że z jego powodu dostarczamy sobie nadwyżki energetycznej i w konsekwencji tyjemy. To zaś przekłada się na zwiększone ryzyko szeregu chorób, zwłaszcza tych będących największymi współczesnymi zabójcami – czyli schorzeń układu krwionośnego oraz cukrzycy. Najgorsze są zawierające cukier napoje, ponieważ nie przynoszą uczucia sytości, a więc pijąc je, można bardzo łatwo dostarczyć sobie dużej ilości kalorii” – podkreśla Paweł Szewczyk, dietetyk sportowy.

REKLAMA

ZOBACZ: Czy podatek cukrowy uzdrowi Polaków?

Z aktualnych danych NFZ wynika, iż 60% Polaków ma nadwagę, a co czwarty jest otyły (przewidywania mówią o 30% w 2030 roku). Podatek cukrowy wydaje się więc potencjalnie słusznym rozwiązaniem. Na Węgrzech po jego wprowadzeniu w 2011 roku zawartość cukru w produktach spożywczych spadła średnio o 40%. Analiza danych z USA, Hiszpanii, Chile, Francji, Meksyku, Węgier i Finlandii, przeprowadzona przez naukowców z Nowej Zelandii, pozwoliła zaobserwować, że 10-procentowa podwyżka cen spowodowała ok. 10-procentowy spadek konsumpcji i niewielki wzrost spożycia produktów nieobjętych podatkiem, w tym wody.

PRZECZYTAJ: Gorzka prawda o cukrze

„W Polsce znaczna podwyżka cen objęła niestety również napoje słodzone syntetycznymi słodzikami. Wbrew powszechnej opinii nie są one jednak szkodliwe dla zdrowia i spożywane z umiarem mogą być skuteczną alternatywą, pomagającą ograniczyć stosowanie napojów słodzonych cukrem. Ten ruch trudno więc uznać za uzasadniony z merytorycznego punktu widzenia” – konkluduje Paweł Szewczyk.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA