[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Płatki owsiane z marchwią i jabłkiem [Kuchnia bez mięsa]

Przygotuj wieczorem – zjedz rano.  Twoje mięśnie całe życie czekały na takie śniadanie.

Przepis na to pełne energii śniadanie zdradził nam Szef Miles Kirby, który pochodzi z Nowej Zelandii i w tamtejszej kuchni znajduje swoje kulinarne inspiracje. 

Składniki na 4 porcje:

REKLAMA
  • 4 jabłka
  • 3 marchewki
  • 200 g płatków owsianych
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 100 ml mleka owsianego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • orzechy pekan i banan

Jak przyrządzić?

1. Anglosaskie powiedzenie o zjadaniu jednego jabłka dziennie, które odgoni od nas lekarza, ma naukę za sobą. Uczeni potwierdzili, że składniki zawarte w jabłkach wywierają bardzo korzystny wpływ na bakterie w jelitach. Obierz je razem z marchewkami i zetrzyj.

2. Wrzuć je do miski, dodaj płatki owsiane, mleko owsiane, sok jabłkowy oraz syrop klonowy i zblenduj całość. Wstaw miskę do lodówki na całą noc – niech nabiera mocy.

3. Następnego dnia rano rozdziel miksturę do misek i rzuć na wierzch każdej posiekane orzechy pekan (możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i plasterki banana. Świetne śniadanie przed lub po porannym treningu, żeby doładować mięśnie energią.

Zielony bonus

1. Upiecz całą małą dynię i nadziej ją ugotowanym dzikim ryżem, zblanszowanym szpinakiem, plasterkami chili i tymiankiem. Na wierzch sadzone jajko.

2. Dwie szybkie przekąski: pokrój kilka pomidorów i dopraw majerankiem, chili i oliwą. Możesz też upiec papryczki padrón i posypać je morską solą.

3. Ugotuj fasolę, paprykę romano, różyczki brokułów  i dopraw czosnkiem. Żeby podbić smak, możesz dodać  posiekane anchois. 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij