Przepis na to pełne energii śniadanie zdradził nam Szef Miles Kirby, który pochodzi z Nowej Zelandii i w tamtejszej kuchni znajduje swoje kulinarne inspiracje.
Składniki na 4 porcje:
- 4 jabłka
- 3 marchewki
- 200 g płatków owsianych
- 200 ml soku jabłkowego
- 100 ml mleka owsianego
- 1 łyżka syropu klonowego
- orzechy pekan i banan
Jak przyrządzić?
1. Anglosaskie powiedzenie o zjadaniu jednego jabłka dziennie, które odgoni od nas lekarza, ma naukę za sobą. Uczeni potwierdzili, że składniki zawarte w jabłkach wywierają bardzo korzystny wpływ na bakterie w jelitach. Obierz je razem z marchewkami i zetrzyj.
2. Wrzuć je do miski, dodaj płatki owsiane, mleko owsiane, sok jabłkowy oraz syrop klonowy i zblenduj całość. Wstaw miskę do lodówki na całą noc – niech nabiera mocy.
3. Następnego dnia rano rozdziel miksturę do misek i rzuć na wierzch każdej posiekane orzechy pekan (możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i plasterki banana. Świetne śniadanie przed lub po porannym treningu, żeby doładować mięśnie energią.
Zielony bonus
1. Upiecz całą małą dynię i nadziej ją ugotowanym dzikim ryżem, zblanszowanym szpinakiem, plasterkami chili i tymiankiem. Na wierzch sadzone jajko.
2. Dwie szybkie przekąski: pokrój kilka pomidorów i dopraw majerankiem, chili i oliwą. Możesz też upiec papryczki padrón i posypać je morską solą.
3. Ugotuj fasolę, paprykę romano, różyczki brokułów i dopraw czosnkiem. Żeby podbić smak, możesz dodać posiekane anchois.