Gofry z jagodami
Składniki:
- płatki owsiane, 50 g
- białka jajek, 30 ml
- mleko migdałowe, 30 ml
- banan, ½
- miód, 1 łyżeczka
- waniliowe białko serwatkowe, 50 g
- olej kokosowy, 1 łyżeczka
- jogurt naturalny, 30 g
- jagody lub borówki, 50 g
1\ Tu przyda się gofrownica. Wrzuć do blendera płatki, białko jajek, 40 g białka serwatkowego, mleko, banana, miód i zblenduj wszystko do gładkości.
2\ Wysmaruj gofrownicę olejem kokosowym i wyłóż masę z blendera. Złoty kolor oznacza, że jest gotowe.
3\ Wymieszaj jogurt z pozostałymi 10 g białka i chlapnij na środek gofra. Dorzuć jagody i gotowe.
Sałatka z kurczaka i awokado
Składniki:
- filet z kurczaka, 130 g
- oliwa, 5 ml
- starta skórka z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- awokado, 30 g
- rukola, 30 g
- pomidory cherry, 50 g, połówki
- ocet balsamiczny, 5 ml
1\ Zamarynuj kurczaka przez pół godziny w zalewie z oliwy, startej skórki (1,5 łyżeczki) i czarnego pieprzu.
2\ Podsmaż mięso z obu stron, zmniejsz ogień i smaż jeszcze 10 minut. W tym czasie pokrój awokado w kostki, pomidorki na połówki i wymieszaj z rukolą.
3\ Pokrój pierś w paski i dorzuć do sałaty. Skrop octem balsamicznym.
Łosoś z sałatką z quinoa
Składniki:
- biała quinoa, 100 g
- filet z łososia bez skóry, 140 g
- miód, 1 łyżeczka
- sos sojowy, 1 łyżeczka
- sok z limonki, 2 łyżeczki
- zielona kolendra, 5 g
- świeża mięta, 5 g
- imbir, 5 g, posiekany
- zielone chili, 5 g
- szalotka, 20 g
- sos rybny, 3 ml
- jarmuż, 50 g, drobno pokrojony
1\ Ugotuj ziarna quinoa w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu, a w międzyczasie zamarynuj łososia w miodzie, sosie sojowym i soku z limonki. Następnie mocno rozgrzej teflonową patelnię.
2\ Szybko zgrilluj rybę z obu stron, aż zbrązowieje, po czym zmniejsz ogień – chodzi nam o to, aby ryba była w środku różowa.
3\ Pokrój drobno zioła, chili i szalotkę i wymieszaj z quinoa, odrobiną soku z limonki, sosem rybnym i jarmużem. Ułóż rybę na sałatce i tak podawaj.
Twoja dzienna dawko makro
- Kcal 2235
- Białko 212 g (38%)
- Tłuszcz 71 g (28%)
- Węgle 188 g (34%)
MH 08/2016
Komentarze