Pizza z patelni – 3 przepisy na imprezę

Nie potrzebujesz kamienia do pizzy ani pieca opalanego drewnem. Wystarczą stara, poczciwa, żeliwna patelnia i piekarnik. Następnym razem, zamiast dzwonić po pizzę na dowóz, zostań naczelnym domowym pizzermanem i kręć placki jak specjalista. Na wierzch wrzuć trochę świeżych, dobrej jakości składników i gotowe!

Pizza z patelni fot. shutterstock.com

Margherita

  • Wartości odżywcze w porcji: 733 kcal, 25 g białka, 87 g węglowodanów (4 g błonnika), 28 g tłuszczu

Składniki na 4 pizze:

  • mąka, do podsypania ciasta
  • 1⁄2 kg gotowego ciasta na pizzę, w temperaturze pokojowej, podzielonego na 4 części
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 1 kulka świeżej mozzarelli, porwanej na małe kawałki
  • liście z 4 gałązek bazylii, porwane

Sposób

  1. Na podsypanym mąką blacie wyłóż porcję ciasta i rozciągaj je delikatnie do momentu, aż będzie dość cienkie, a jego średnica będzie odpowiadała dnu patelni. Gotowy placek przykryj czystą ściereczką.
  2. Patelnię żeliwną umieść w piekarniku nagrzanym do 250 °C. Gdy będzie mocno rozgrzana (po około 15 minutach), wyjmij ją ostrożnie i ustaw na żaroodpornej powierzchni. Wysmaruj oliwą i wyłóż na nią spód do pizzy. Ciasto posmaruj łyżką lub dwiema sosu pomidorowego i posyp kilkoma kawałkami mozzarelli. Patelnię umieść z powrotem w piekarniku na najniższym ruszcie i piecz do momentu, aż pizza lekko urośnie i będzie złota, a ser roztopiony (około 5-7 minut, ale w razie czego miej na nią oko).
  3. Gdy będzie gotowa, wyjmij patelnię z piekarnika. Placek przenieś na deskę do krojenia, posyp bazylią i podziel na 6 lub 8 trójkątów. Upiecz pozostałe pizze.

Ze szpinakiem, karczochami i pieczoną papryką

  • Wartości odżywcze w porcji: 775 kcal, 27 g białka, 96 g węglowodanów (6 g błonnika), 28 g tłuszczu

Składniki na 4 pizze:

  • 2 szklanki szpinaku, podsmażonego na odrobinie oliwy
  • 1 puszka karczochów, odsączonych i pokrojonych w ćwiartki
  • 1 duża, pieczona, czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski

Sposób

Trzymaj się przepisu z góry. Na sos pomidorowy i mozzarellę wyłóż szpinak, karczochy i paprykę. Pomiń bazylię.

REKLAMA

Z małżami i serem pecorino

  • Wartości odżywcze w porcji: 705 kcal, 21 g białka, 85 g węglowodanów (4 g błonnika), 26 g tłuszczu

Składniki na 4 pizze:

  • 1 słoik małży w zalewie, odsączonych i opłukanych
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 szklanka pecorino romano, świeżo startego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób

Również trzymaj się pierwszego przepisu, ale zamiast sosu pomidorowego i mozzarelli użyj tych składników.

 

Zobacz również:
Po odświeżonych wersjach zegarków z serii Vantage M oraz Vantage V Polar zdecydował się na facelifting modelu Grit X, nadając mu dumny tytuł Pro. Sprawdźmy, co dokładnie kryje się za tą zmianą.
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA