Pizza z jagnięciną i kozim serem [Fit przepisy]

Jest zbyt dobra, żeby jeść ją tylko w piątkową lub sobotnią noc po melanżu.  A 40 g białka w porcji budzi szacunek, prawda?    

pizza Men's Health

Składniki na 3 porcje:

  • 1 g drożdży
  • 250 g mąki chlebowej
  • Sól, pieprz, oliwa
  • 2 filety z jagnięciny
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 200 g koziego sera
  • Garść tymianku
  • Garść rukwi wodnej

Sposób:

Zrobienie własnoręcznie ciasta jest prostsze, niż myślisz. Wymieszaj drożdże w 110 ml zimnej wody, dodaj mąkę i szczyptę soli. Uformuj ciasto, wlej jeszcze odrobinę wody i zagniataj ok. 7 minut. Ciasto zawiń w ściereczkę i wstaw do lodówki na 24 godziny. Zroluj wałkiem ciasto na placek o średnicy 30 cm i wysmaruj brzegi oliwą. Piecz w mocno nagrzanym piekarniku (góra, gół, termoobieg) jakieś 5-7 minut.

REKLAMA

Natrzyj mięso solą, pieprzem, kuminem i oliwą. Jagnięcina pełna jest kreatyny, która spotęguje Twoje możliwości wysiłkowe. Obsmaż mięso na mocno rozgrzanej patelni przez 3 min z każdej strony, zdejmij i pokrój w plasterki.

Spód pizzy już gotowy?

Wyjmij i wyłóż na niego mięso, pokruszony ser, tymianek i rukiew wodną.

Twoje modyfikacje

1. Obetniesz około 70 kcal w porcji, zamieniając kozi ser na mozzarellę light. Tylko w piekarniku musisz włączyć funkcję grilla.

2. Posyp pizzę pysznymi pestkami granatu. Zawarta w nich urolityna spowalnia procesy starzenia komórek.

3. Unikasz mięsa? Zastąp je 500 g pieczarek portobello podsmażonych z czosnkiem i tymiankiem. Jadalne kasztany też są OK.

Zobacz również:
Ten zestaw jest bezpieczniejszy niż zwis nad przepaścią bez asekuracji, ale po jego wykonaniu będziesz się czuł, jakbyś właśnie wrócił zza światów. Oto cliffhanger.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA