Wyklinana przez dietetyków, była, obok hamburgerów i chipsów, traktowana jako rujnujący zdrowie fast food. W obronie pizzy stanęli naukowcy włoscy z Instytutu Badań Farmaceutycznych w Mediolanie, a na poparcie swoich wniosków mają poważne dowody.
Po przebadaniu kilku tysięcy osób stwierdzili, że jedzenie pizzy przynajmniej raz w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Liczby mówią same za siebie. Ryzyko zachorowania na raka przełyku zmniejsza się aż o 59%, raka okrężnicy o 26%, a raka wargi o 34%. To zasługa sosu pomidorowego, który można znaleźć na każdej pizzy, a który jest doskonałym źródłem likopenu - antyutleniacza zapobiegającego nowotworom.
Nie koniec na tym. Oprócz likopenu, pizza może dostarczyć dokładnie tego, czego potrzebujesz. Wszystko zależy tylko od tego, co położysz na drożdżowym placku. Bo ciasto samo w sobie wcale nie jest groźne - zwłaszcza że prawie nie ma w nim tłuszczu, a jeśli jest, to niewielka ilość oleju lub oliwy z oliwek. I wcale nie musisz babrać się z jego wyrabianiem - w supersamie kup gotowy spód do pizzy (1 szt. 3-4 zł), nałóż na niego właściwe dodatki, zapiecz i... masz to, co chcesz.
Po cholerę samemu robić pizzę? Bo wtedy masz pewność, że wszystkie produkty są świeże i pełnowartościowe. Pamiętaj, żeby warzywa płukać i kroić tuż przed zapieczeniem - i tak w czasie obierania stracą 20-30% witaminy C. Innych witamin (np. E) nie tracisz, ale by były lepiej przyswajane, powinny być jedzone z czymś tłustym (po to masz na pizzy mozarellę).
Przygotowując pizzę, możesz też kontrolować kalorie. Jeżeli się odchudzasz, spód przecinaj w poprzek na pół - placek będzie dwa razy cieńszy i dwa razy mniej kaloryczny. Staraj się również używać jak najmniej sera. Oto trzy proste przepisy na pizzę. Każda jest zdrowa, pyszna i do podania gościom.
Zrób to sam
Weź gotowy spód do pizzy o średnicy 26-28 cm. Do pizzy będzie Ci potrzebny sos pomidorowy (gotowy ze słoika, np. boloński z Łowicza) i ser mozarella (kup już starty, np. President). Placek posmaruj sosem pomidorowym, potem posyp mozarellą, po to, by w czasie zapiekania wszystkie pozostałe składniki idealnie się w nim zatopiły. Na serze układaj, w zależności od tego, który przepis wybierzesz, dodatki. Możesz oczywiście posypać ulubionymi przyprawami (np. oregano, tymianek, papryka). Zapiekaj przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Pizza na zdrową prostatę: | |
mozarella - 3 łyżki |
|
sos pomidorowy - 2-3 łyżki | W sosach stężenie pochodzącego z pomidorów likopenu, który chroni przed rakiem, jest największe. |
pomidory - 1 szt. | Dodatkowa porcja likopenu nie zaszkodzi - ten przeciwutleniacz trudno przedawkować. |
cebula - 1 szt. | Zawiera jod. Jego niedobór powoduje niedoczynność tarczycy, która z kolei może objawiać się rozrostem gruczołu krokowego. |
mięso - 4 plastry | Najlepiej pieczony indyk, bo ma najwięcej cynku (2,37 mg/1oo g). Cynk zapobiega przerostowi prostaty. |
czerwona papryka - połówka | Jak wszystkie czerwone warzywa, zawiera likopen. Już wiesz, jaka z niego korzyść. Oprócz tego ma dużo witaminy C. |
kukurydza z puszki - 2-3 łyżki | To źródło magnezu, a jego niedobór powoduje przerost prostaty. |
bazylia - 3-4 świeże listki | Poprawia trawienie i ma działanie przeciwzapalne. |
czosnek - 2 ząbki | Bo działa przeciwzapalnie. |
kaloryczność: | cała pizza - 1310 kcal, 1 porcja - około 436 kal |