[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
2.8

Piwo z ryżu: światowy hit już w Polsce!

Jasne, lekkie piwa z dodatkiem ryżu opanowały świat. Na ich punkcie oszaleli Japończycy i Amerykanie. Dziś piwa ryżowe są jednymi z najchętniej wybieranych na świecie. Dzięki nowemu Książęcemu Jasnemu Ryżowemu również polscy miłośnicy piwa mogą się teraz cieszyć ich doskonałym smakiem. Niewielu jednak wie, że piwna rewolucja i rozpoczęcie masowej produkcji piw ryżowych odbyły się za sprawą kobiet.

Piwo Książęce Jasne Ryżowe fot. Browary Tyskie
Piwa z dodatkiem ryżu były produkowane w Stanach Zjednoczonych już od połowy XIX wieku. Jednak największą popularność zyskały sobie w okresie II Wojny Światowej, gdy browary miały problem z dostępem do jęczmienia, z którego wytwarza się słód - podstawowy składnik piwa.

Co ciekawe, na popularyzację jasnych piw z dodatkiem ryżu miały wpływ kobiety. To właśnie one, w czasie gdy mężczyźni walczyli w Europie i rejonie Pacyfiku, stały się dużą grupą odbiorców piwa. Panie, nie przepadające za mocnymi, ciemnymi piwami, domagały się lżejszych odpowiedników, na co przystały browary, nieustannie podążające za gustem konsumentów.

REKLAMA

Jasny kolor i orzeźwiające właściwości

To dominujące cechy piw ryżowych. Takie jest również Książęce Jasne Ryżowe, jedno z pierwszych piw ryżowych na polskim rynku. Jasne Ryżowe to niezwykłe połączenie słodu jęczmiennego i ryżu. Jasny słód i dodatek greckiego ryżu nadaje nowemu Książęcemu jasną, złocistą barwę. Wyraźnie zielone aromaty uzyskano dzięki mieszance polskich chmieli - Lubelskiego i Marynki, wykorzystywanych w podstawowym gotowaniu, oraz mieszanki chmieli aromatycznych dodanych na etapie leżakowania.

Dzięki tak dobranym chmielom, w Książęcym Jasnym Ryżowym bez trudu można wyczuć nuty żywiczne, leśne, zielono-owocowe i cytrusowe. Nowe Książęce zaskakuje długo utrzymującą się, oblepiającą szklankę pianą oraz wytrawnym finiszem.

Zobacz, jak powstawało Książęce Jasne Ryżowe:
 

 
Jasne Ryżowe dzięki dodatkowi ryżu znakomicie gasi pragnienie. Podane zgodnie z rytuałem cieszyć będzie nie tylko doskonałym smakiem, ale również spełni rolę orzeźwienia w upalne dni. Nowe Książęce najlepiej pić schłodzone do temperatury 1-4°C. Warto dodać do niego plasterek cytryny, która podkreśli rześkie, owocowe nuty.

Eksperci piwnej sensoryki zalecają serwowanie Jasnego Ryżowego w wysokim, rozszerzanym ku górze pokalu, uwydatniającym jasną barwę oraz zapewniającym swobodne uwalnianie się aromatu.

Co najlepiej serwować do Jasnego Ryżowego? Doskonale sprawdzi się z lekkimi potrawami z owoców morza, z rybami i drobiem. Podkreśli smak kuchni włoskiej - lekkich sałatek oraz makaronów czy risotto. Wyróżniającą cechą Jasnego Ryżowego jest sesyjność. Oznacza to, że można wypić więcej niż jedno bez uczucia przepełnienia i nadal cieszyć się wyśmienitą kuchnią.

Książęce Jasne Ryżowe nie jest pierwszym piwem warzonym z dodatkiem ryżu, które powstało w Tyskich Browarach Książęcych. Jego receptura powstała z inspiracji latami 90-tymi XX wieku, kiedy w tyskim browarze produkowano piwo Książęcy Pils. Receptura Książęcego Pilsa pochodziła z jednego z wiedeńskich browarów. Choć piwo to warzone było, tak jak Jasne Ryżowe, z dodatkiem ryżu, zawierało go o kilka procent mniej.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Odkryj bogactwo piwnego świata na www.piwniodkrywcy.pl oraz www.facebook.com/ksiazece.

KJR

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij