Piwo z ryżu: światowy hit już w Polsce!

Jasne, lekkie piwa z dodatkiem ryżu opanowały świat. Na ich punkcie oszaleli Japończycy i Amerykanie. Dziś piwa ryżowe są jednymi z najchętniej wybieranych na świecie. Dzięki nowemu Książęcemu Jasnemu Ryżowemu również polscy miłośnicy piwa mogą się teraz cieszyć ich doskonałym smakiem. Niewielu jednak wie, że piwna rewolucja i rozpoczęcie masowej produkcji piw ryżowych odbyły się za sprawą kobiet.

Piwo Książęce Jasne Ryżowe Browary Tyskie
fot. Browary Tyskie

Piwa z dodatkiem ryżu były produkowane w Stanach Zjednoczonych już od połowy XIX wieku. Jednak największą popularność zyskały sobie w okresie II Wojny Światowej, gdy browary miały problem z dostępem do jęczmienia, z którego wytwarza się słód - podstawowy składnik piwa.

Co ciekawe, na popularyzację jasnych piw z dodatkiem ryżu miały wpływ kobiety. To właśnie one, w czasie gdy mężczyźni walczyli w Europie i rejonie Pacyfiku, stały się dużą grupą odbiorców piwa. Panie, nie przepadające za mocnymi, ciemnymi piwami, domagały się lżejszych odpowiedników, na co przystały browary, nieustannie podążające za gustem konsumentów.

Jasny kolor i orzeźwiające właściwości

To dominujące cechy piw ryżowych. Takie jest również Książęce Jasne Ryżowe, jedno z pierwszych piw ryżowych na polskim rynku. Jasne Ryżowe to niezwykłe połączenie słodu jęczmiennego i ryżu. Jasny słód i dodatek greckiego ryżu nadaje nowemu Książęcemu jasną, złocistą barwę. Wyraźnie zielone aromaty uzyskano dzięki mieszance polskich chmieli - Lubelskiego i Marynki, wykorzystywanych w podstawowym gotowaniu, oraz mieszanki chmieli aromatycznych dodanych na etapie leżakowania.

Dzięki tak dobranym chmielom, w Książęcym Jasnym Ryżowym bez trudu można wyczuć nuty żywiczne, leśne, zielono-owocowe i cytrusowe. Nowe Książęce zaskakuje długo utrzymującą się, oblepiającą szklankę pianą oraz wytrawnym finiszem.

Zobacz, jak powstawało Książęce Jasne Ryżowe:
 

 
Jasne Ryżowe dzięki dodatkowi ryżu znakomicie gasi pragnienie. Podane zgodnie z rytuałem cieszyć będzie nie tylko doskonałym smakiem, ale również spełni rolę orzeźwienia w upalne dni. Nowe Książęce najlepiej pić schłodzone do temperatury 1-4°C. Warto dodać do niego plasterek cytryny, która podkreśli rześkie, owocowe nuty.

Eksperci piwnej sensoryki zalecają serwowanie Jasnego Ryżowego w wysokim, rozszerzanym ku górze pokalu, uwydatniającym jasną barwę oraz zapewniającym swobodne uwalnianie się aromatu.

Co najlepiej serwować do Jasnego Ryżowego? Doskonale sprawdzi się z lekkimi potrawami z owoców morza, z rybami i drobiem. Podkreśli smak kuchni włoskiej - lekkich sałatek oraz makaronów czy risotto. Wyróżniającą cechą Jasnego Ryżowego jest sesyjność. Oznacza to, że można wypić więcej niż jedno bez uczucia przepełnienia i nadal cieszyć się wyśmienitą kuchnią.

Książęce Jasne Ryżowe nie jest pierwszym piwem warzonym z dodatkiem ryżu, które powstało w Tyskich Browarach Książęcych. Jego receptura powstała z inspiracji latami 90-tymi XX wieku, kiedy w tyskim browarze produkowano piwo Książęcy Pils. Receptura Książęcego Pilsa pochodziła z jednego z wiedeńskich browarów. Choć piwo to warzone było, tak jak Jasne Ryżowe, z dodatkiem ryżu, zawierało go o kilka procent mniej.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Odkryj bogactwo piwnego świata na www.piwniodkrywcy.pl oraz www.facebook.com/ksiazece.

KJR

Zobacz również:
REKLAMA