Pilaf [Perły kuchni europejskiej]

Jedni piszą „pilaf”, drudzy „pilaw” – i bądź tu mądry, kibicu. Na szczęście obie te nazwy oznaczają to samo: miks sypkiego ryżu z mięsem, warzywami i przyprawami Orientu. Pycha!

przepisy, dania, kuchnia europejska shutterstock.com

Skład:

  • 300 g mięsa (drobiowego,
  • baraniny lub ryby)
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 cebule
  • 4 marchewki
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: mielony imbir, kumin, mielona kolendra, kurkuma, ostra i słodka papryka, mielony czarny pieprz, sól; proporcje zależą od upodobań

Makroskładniki:

kcal 670, białko 44 g, tłuszcze 9 g, węgle 99 g, błonnik 9,5 g – 2 porcje

REKLAMA

Przygotowanie:

  1. Ryż przelej kilka razy wodą, by pozbyć się skrobi. Dobrze odsącz.  
  2. Mięso pokrój w niedużą kostkę, marchew również, a cebulę w piórka.
  3. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę. Dodaj mięso, obsmaż równomiernie, wrzuć marchewkę i wlej przecier pomidorowy. Duś przez 2-3 minuty, dodaj przyprawy i wymieszaj. Potem wysyp równomiernie na wierzch odcedzony ryż i zalej wszystko bulionem, żeby całość była przykryta płynem.
  4. Nie mieszaj; przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 45-60 minut, aż ryż będzie miękki. Przed podaniem również nie mieszaj potrawy.
Zobacz również:
Prawda jest taka, że nie potrzebujesz tarki na brzuchu widocznej z kosmosu, by wieść szczęśliwe  i sensowne życie. Ale potrzebujesz silnego i wytrzymałego brzucha, by mieć dobrą sylwetkę, unikać kontuzji i – tak, tak – dobrze wyglądać na plaży. Oto trening, który Ci to zapewni.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA