Składniki:
- Puszka tuńczyka w sosie własnym
- Majonez light
- Musztarda Dijon
- Chili suszone w płatkach
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba
- Mozzarella
Wartości odżywcze:
- 306 kcal
- 44 g białko
- 33 g węglowodany
- 6 g tłuszcze
1. Po wyjęciu z puszki osusz rybę, dodaj płaską łyżkę stołową majonezu i łyżeczkę musztardy. Sypnij szczyptę płatków chili (do smaku) i zmieszaj wszystko.
2. Zrób test smaku – jeżeli pasta jest mdła, dodaj musztardy i odrobinę chili. Pamiętaj, że ostre przyprawy przyspieszają przemianę materii, ale ich nadmiar zabija smak.
3. Rozsmaruj pastę na chlebie, rozłóż na kanapkach kawałki mozzarelli i wstaw do pieca (mikrofalówki) na funkcję grillowania, aż lekko zbrązowieją od góry.
Inne opcje:
1. Sałatka z tuńczykiem
Puszka tuńczyka, majonez light, pomidorki koktajlowe
Osusz rybę, zmieszaj z majonezem i z pokrojonymi na pół pomidorami.
2. Sałatka z mozzarellą
Mozzarella, ½ paczki mieszanki sałat, pomidor, papryka, oliwa, ocet balsamiczny
Sałatę z mieszaj z pokrojonym pomidorem, ½ pokrojonej mozzarelli, polej oliwą i octem balsamicznym.
3. Burger bez buły
Surowy burger wołowy, majonez light, musztarda, ½ paczki sałaty, pomidor
Zgrilluj burgera, a w tym czasie z pozostałych składników zrób sałatę. Serwuj mięso na sałacie.
MH Dieta 2014