I to właśnie on podjął rękawicę od MH: pokazać nowe oblicze zwykłego tosta z serem. Przede wszystkim wprowadził dwa rodzaje sera, których smaki, łagodny i ostrzejszy, świetnie się uzupełniają, no i genialny patent z opaloną papryką, zmieniającą banalny tościk w śniadanie idealne.
Składniki na 2 porcje:
- 1 lub 2 papryki jalapeño
- 1 czerwona papryka
- masło w temperaturze pokojowej
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
- 8 plastrów sera Mozzarella lub Gouda do pizzy
- 8 plastrów sera Cheddar
Sposób przygotowania:
1. Nadziej papryki na szpikulec lub użyj grillowych szczypców, zapal gaz w kuchence i opal je nad nim, aż skórka zacznie czernieć. Jeżeli masz elektryczną kuchenkę, włóż je do piekarnika na maksymalną temperaturę.
2. Wlej do miski zimną wodę, dodaj kilka kostek lodu i wrzuć na kilka chwil opieczone papryki. Wyjmij (używaj rękawic, bo mogą być jeszcze gorące), obierz ze skórki, przekrój je na pół, wyciągnij błony i pestki ze środka. Resztę drobno posiekaj.
3. Na średnim ogniu rozgrzej grillową patelnię. Każdą kromkę wysmaruj masłem z obu stron. Połóż 2 plastry goudy lub mozarelli na kromce i nałóż łyżką do środka paprykową miksturę . Na drugiej kromce połóż 2 plastry sera Cheddar i połącz obie kromki razem. Plastry sera mogą wystawać poza brzegi kromki. Stopią się i stworzą barierę, by papryki nie wypadały podczas jedzenia.
4. Połóż kromki na patelni i smaż, aż chleb zbrązowieje, a ser zacznie się topić – około 3-5 minut z każdej strony. Zdejmij, przekrój po przekątnej. Jak w Nappa Valley w Kalifornii.
MH 01/14
Komentarze