Pigwówka – krok po kroku

Nalewka z pigwy to legenda domowych alkoholi, bo dobrze zrobiona faktycznie smakuje każdemu. A robota jest żadna - stoi i dojrzewa.

pigwa, pigwówka, anlewka shutterstock.com

Z tego artykułu dowiesz się:

  1. Pigwa, a pigwowiec
  2. Co najpierw: alkohol czy cukier
  3. Co jest potrzebne do zrobienia nalewki
  4. Nalewka z pigwy – krok po kroku
  5. Dodatki do nalewki z pigwy

Pigwa, a pigwowiec

Kiedy w wyszukiwarce wklepiesz frazę „nalewka z pigwy”, to na ponad 300 tysięcy wyników 90% będzie dotyczyć pigwowca japońskiego, który pigwą nie jest, ale powszechnie jest za nią uważany. Pigwa i pigwowiec należą wprawdzie do tej samej rodziny, ale nie jest to rodzeństwo jednojajowe – pigwa jest drzewem, a pigwowiec krzakiem. O

REKLAMA

prócz wyglądu różnią się też owocami – pigwa przypomina dużą gruszkę (czasem nawet bardzo dużą, bo niektóre ważą prawie kilogram), na początku pokryta jest meszkiem, a później woskowym nalotem i doskonale jej robi przechowywanie w domu po zerwaniu przez kilka – nawet kilkanaście dni – aż zmieni kolor z zielonego na żółty i zacznie pięknie pachnieć.

Natomiast owoce pigwowca są mniejsze, bardziej przypominają kształtem nieforemne jabłka i są zdecydowanie bardziej twarde. Szczerze mówiąc są twarde jak diabli. Warto wiedzieć, co mamy w ręku, żeby nie schrzanić naszej nalewki, bo pigwowiec wymaga dosłodzenia większą ilością cukru niż pigwa. Ani jeden, ani drugi owoc zresztą nie nadają się do jedzenia na surowo i wymagają przetworzeni.

Co najpierw: alkohol czy cukier

Dla ortodoksyjnych nalewkowiczów kwestia nie podlega dyskusji – najpierw alkohol, potem cukier, ponieważ owoce potrzebują maceracji, żeby oddać wszystkie swoje smaki i aromaty. Nalewka robiona w odwrotnej kolejności, czyli zasypanie owoców cukrem i dolanie później alkoholu sprawia, według nich, że już nie mówimy o nalewce, tylko o drinku z sokiem, jak np. wódka z sokiem pomarańczowym. Większość przepisów w sieci rozpoczyna od cukru, ale my radzimy – zgodnie z regułami - postawić na alkohol. Nic zresztą nie stoi na przeszkodzie, żebyś spróbował obu sposobów, a wtedy sam ocenisz różnicę. Nastaw po prostu dwa słoje: jeden z owocami zasypanymi cukrem, drugi z owocami zalanymi spirytusem.

ZOBACZ: 3 przepisy na jesienne nalewki

Co jest potrzebne do zrobienia nalewki

Nie tylko do nalewki z pigwy, ale do każdej innej potrzebujesz przede wszystkim świeżych, dojrzałych owoców, cukru albo miodu, wody albo wódki 40% i spirytusu 95 lub 96% - cała reszta to drobiazgi. Oprócz cierpliwości, bo tej, nalewki wymagają całe pokłady. Ze sprzętów nada się duży słój 5-7 litrów lub gąsior (do niektórych owoców lepiej nadaje się słój, bo ma szerszy wlew, ułatwiając wkładanie i wyjmowanie owoców), lejek i gaza albo bibuła filtracyjna lub zwykły filtr do kawy.

Nalewka z pigwy – krok po kroku

Składniki:

2 kg owoców pigwy, 2 kg cukru, 1 l czystej wódki 40%, 1 l spirytusu 95%. Można do rozcieńczania spirytusu użyć przegotowanej i ostudzonej wody (w sieci pod hasłem „rozcieńczanie spirytusu” znajdziesz tabele z odpowiednimi proporcjami spirytusu i wody) – my na początek proponujemy wódkę zamiast wody, bo mieszając ją ze spirytusem od razu masz żądaną moc alkoholu, czyli 70%.

Przygotowanie:

  • Zacznij od umycia owoców, ale ich nie obieraj. Pokrój je w ćwiartki i pozbądź się gniazd nasiennych z pestkami (to ważne, bo pestki zawierają duże ilości żelującej pektyny i zamiast nalewki wyjdzie ci galaretka. (Skądinąd, jeżeli jesteś zwolennikiem „zero waste”, to w sieci są też przepisy na nalewkę zwaną pestkówką).
  • Pokrój kawałki pigwy w plastry, aby alkohol mógł dotrzeć do wszystkich części owocu i wyciągnąć cały smak oraz cenne substancje. Plastry układaj ciasno w słoju.
  • Spirytus połącz z wódką. Nigdy nie wolno zalewać owoców czystym spirytusem, bo jego moc uniemożliwi macerację i żadne smaki do niego nie przenikną. Teraz masz alkohol o mocy ok. 70%, więc idealny. Zalej nim owoce w słoju, tak by wszystkie były przykryte jakieś 2-3 centymetry ponad nimi. Słój szczelnie zamknij odstaw na 4 tygodnie. Wstrząsaj nim raz dziennie, żeby alkohol krążył i wnikał we wszystkie kawałki.
  • Po tym czasie przelej do innego naczynia nalew przez sito i wkładaj plastry owoców z powrotem do słoja, przesypując je warstwami cukrem. Wsyp cały cukier, szczelnie zamknij i znowu odstaw na 3 tygodnie lub do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Pamiętaj o częstym wstrząsaniu słojem. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a owoce puszczą sok, zlej syrop i połącz w słoju z nalewem alkoholowym. Odstaw słój jeszcze na kilka dni, żeby płyny się „przeżerały” i przelej do czystych butelek. Użyj do tego lejka i filtra do kawy lub kawałka gazy.
  • Zakręć butelki i odstaw w ciemne miejsce na … No właśnie, tu zaczyna się największy problem z nalewkami, bo oczywiście im dłużej będzie stała w piwnicy, tym jej smak będzie lepszy. Zgódźmy się na 6 miesięcy – to minimum, po którym nalewka z pigwy zacznie już być dobra do picia. Jednak, jeżeli ci się uda, zapomnij o jednej butelce na 2 lata i wtedy spróbuj. Sam zobaczysz.

PRZECZYTAJ: 10 ciekawostek o alkoholu

Dodatki do nalewki z pigwy

Z pigwą jest podobnie jak z rybą w kuchni, która najlepiej smakuje au naturel, tylko z solą i pieprzem. Pigwa także posiada swój genialny smak i aromat i trzeba uważać, żeby go nie przytłumić nadmiarem dodatków. Zazwyczaj dodaje się miodu (zmniejszając odpowiednio ilość cukru w składnikach), startą skórkę ze sparzonej pomarańczy, laskę cynamonu lub wanilii, ewentualnie kardamon i plasterki imbiru. Sam zdecyduj, co lubisz najbardziej. Bez względu na rodzaj dodatków pamiętaj, by je dodawać podczas procesu maceracji czyli zalewania owoców alkoholem. Po zlaniu nalewu dodatki wrzuć do owoców z cukrem i potrząsaj słojem od czasu do czasu.

Zobacz również:
Szwedzki eksperyment pokazał, że intensywny trening nóg wykonany bezpośrednio przed podnoszeniem lub wyciskaniem ciężarów przyspiesza wzrost mięśni ramion.
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA