Pieprz vs sól - która przyprawa jest zdrowsza?

Jedna sprawia, że Twoje życie nabiera smaku. Druga wprowadza lekką nutkę pikanterii. Nie bój się jednak wykorzystywać ich obu. Przypraw, naturalnie.

sól, pieprz, shutterstock.com

Sól

1. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) zaleca ograniczenie spożycia soli do 5 g dziennie na osobę dorosłą. To równowartość jednej płaskiej łyżeczki. A ile Ty sypiesz?

REKLAMA

2. Wg „Th e Journal of Clinical Investigation” słone jedzenie sprawia, że spożyjesz aż o 11% więcej kalorii. Sól wzmaga apetyt przez wydzielanie gastryny i przyspieszenie motoryki żołądka.

3. Sól jest dodawana do izotoników. Ma to uchronić organizm przed niedoborem sodu podczas wysiłku. Pamiętaj: piwo to nie izotonik!  

4. Wyeliminowanie soli z diety może skutkować wystąpieniem hipoanatremii, czyli niedoborów sodu. Trzymaj się norm IŻŻ, a będzie dobrze. „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną”.

5. Różowa sól himalajska - reklamowana jako najzdrowsza na świecie. Podobno zawiera aż 84 składniki mineralne, ale żadne badania tego nie potwierdzają.

ZOBACZ: Sól - konieczne zło czy niezbędny elektrolit?

Pieprz

1. Dodatek pieprzu do potrawy zmniejsza ilość drobnoustrojów chorobotwórczych aż o 75 lub nawet więcej procent. Pieprzenie jest po prostu zdrowe.

2. Czarny pieprz powstrzymuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych. Warto jednak zaznaczyć, że tę tezę oparto na wynikach badań wykonanych jedynie na zwierzętach.

3. Sok pomidorowy - alkiloamidy zawarte w pieprzu hamują powstawanie komórek nowotworowych. Wzmocnij efekt zawartym w pomidorach likopenem.

4. Piperyna ogranicza działanie enzymu rozkładającego neuroprzekaźnik serotoniny, który odpowiada za odczuwanie szczęścia. Choć, znowu, badania dotyczyły zwierząt.

5. Aframon Madagaskarski - Istnieją przesłanki, że blokuje akumulację niebezpiecznego tłuszczu trzewnego, ale tak naprawdę to nie jest pieprz, lecz... imbir!

PRZECZYTAJ: Zdrowotne właściwości pieprzu

Werdykt MH: Pieprzony zwycięzca!

Prawdopodobnie bez soli każda kuchnia byłaby mdła i bez wyrazu, a frytki po prostu niejadalne, ale to pieprz nadaje życiu pikanterii i je wydłuża. Dlatego w naszym pojedynku jednogłośnie wygrywa ten ostry skurczybyk, choć nokautu nie było.  

 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA