[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Pieczony kurczak: przepis na kulinarny majstersztyk

Kurczaki jemy często, bo są proste w obsłudze i dobrze robią naszym mięśniom, ale wybitnego smaku nikt od nich nie oczekuje. Ot, kurczak jak kurczak. I wtedy właśnie wkracza MH, przerabiając prostego kuraka w kulinarny wyczyn. 

kurczak fot. Misha Gravenor
Kurczak, wbrew swej prostocie, jest ptaszyskiem złożonym. W każdym razie kulinarnie złożonym, ponieważ zawiera dwa rodzaje mięs – czerwone i białe. Te pierwsze (uda, podudzia, skrzydła) mają więcej tłuszczu, czyli, inaczej mówiąc, smaku, i wymagają dłuższej obróbki do nabrania miękkości.

Te drugie, czyli piersi, są naturalnie miękkie, ale ponieważ mają mało tłuszczu, łatwo je przesuszyć i pozbawić smaku. Sięgamy do kuchni z całego świata, bo kurczak jest obecny wszędzie – od Meksyku, przez Europę, po Chiny i Tajlandię – i znajdujemy złoty środek. 

  • W piekarniku: Zwiąż nogi przed pieczeniem, żeby zmniejszyć dopływ powietrza do środka ptaka – mięso będzie bardziej wilgotne i kruche. Piecz 60-90 minut w temp. 230 stopni, potem zostaw na 15 minut i podziel na części.
  • Na grillu: Połóż kurczaka piersią w dół bezpośrednio nad rozgrzanymi węglami na 10 minut. Obróć, przesuń w miejsce bez ognia, przykryj i zostaw na około 70 minut.

Policz i jedz

Pierś bez skóry, pieczona:

  • 185 kcal
  • białko 35
  • tłuszcze 4

Udo bez skóry, pieczone:

  • 200 kcal
  • białko 27
  • tłuszcz 9

kurczak fot. Misha Gravenor
Co do pieczonego kurczaka?

Po pierwsze, jeżeli pieczesz go w całości, to – bez względu na rodzaj stosowanych przypraw – zawsze warto włożyć mu do środka połówkę, sparzonej wodą, cytryny. Albo spróbować tego. 

Czosnek i zioła

W połowie pieczenia dorzuć kilka gałązek świeżego tymianku i kilka ząbków czosnku. Często podlewaj kurczaka wytopionym tłuszczem. Możesz też użyć gałązek świeżego oregano i plasterków cytryny.

  

kurczak fot. Misha Gravenor
Pasta przypraw

Przed pieczeniem natrzyj kurczaka przygotowaną pastą. My lubimy zmiksowaną cebulę, tymianek, gałkę muszkatołową i papryczkę chili bez pestek. Dodaj kilka kropel oliwy, a podawaj z brązowym ryżem.

 

kurczak fot. Misha Gravenor
Chimichurri

Wymieszaj 1 szklankę posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek, mięta, kolendra) z 1 posiekanym ząbkiem czosnku, 2 posiekanymi achovies, 1 łyżką posiekanych kaparów, 1 łyżką soku z cytryny, pieprzem i solą. Na koniec wlej nieco oliwy i wymieszaj.

  

kurczak fot. Misha Gravenor
Miodowy winegret

Wymieszaj 2 części soku pomarańczowego, miodu, musztardy Dijon z 1 częścią sosu sojowego. Polej kurczaka na 5 minut przed końcem pieczenia lub podawaj w sosjerce do polania na talerzu (jak chimichurri). 

MH 09/2015

 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij