REKLAMA

Pieczony kalafior i ricotta [Kuchnia bez mięsa]

Czasy, gdy gwiazdą każdego dania musiało być mięso, są już passe. Oto powód.

Przepis na to danie przygotował Szef Ben Tish, czyli facet króluje w Londynie i specjalizuje się  w kuchni sycylijskiej, w której przebijają się mauretańskie wpływy. Dowód poniżej.  

Składniki na 4 porcje:

REKLAMA
  • kalafior
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki kolendry, zmielonej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 30 ml śmietany
  • 175 g serka ricotta
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 12 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki

Bakłażan:

  • 50 ml oliwy extra vergine
  • 40 ml czerwonego octu winnego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • mały pęczek mięty
  • 2 bakłażany, pokrojone w krążki

Jak przyrządzić?

1. Podziel kalafiora na różyczki, skrop olejem i dopraw kurkumą, kolendrą, kuminem, solą i czosnkiem. Wstaw do piekarnika 190 °C  na 50-55 minut. W tym czasie wymieszaj śmietanę z serem ricotta i odstaw do lodówki. Grubo posiekane orzechy skrop oliwą, posyp solą, cukrem i podpiecz  na patelni przez 2-3 minuty.

2. Wymieszaj oliwę, ocet winny  i łyżkę miodu i podgrzej w małym garnku. Dodaj czosnek i łodygi mięty, pogotuj chwilę, przecedź  i odstaw. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż krążki bakłażana  na złoto z obu stron. Odsącz je na papierowym ręczniku i posyp solą morską. Posiekaj listki mięty  i wrzuć do winegretu z miodem  i octem.

3. Kiedy już wszystko będzie  gotowe, podaj kalafiora posypanego uprażonymi orzechami razem z dressingiem z ricotty obok i – na osobnym talerzu  – z bakłażanem polanym  miętowym winegretem.

Zielony bonus

1. Upiecz całą małą dynię i nadziej ją ugotowanym dzikim ryżem, zblanszowanym szpinakiem, plasterkami chili i tymiankiem. Na wierzch sadzone jajko.

2. Dwie szybkie przekąski: pokrój kilka pomidorów i dopraw majerankiem, chili i oliwą. Możesz też upiec papryczki padrón i posypać je morską solą.

3. Ugotuj fasolę, paprykę romano, różyczki brokułów  i dopraw czosnkiem. Żeby podbić smak, możesz dodać  posiekane anchois. 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA