Pieczony boczek z tofu i warzywami [Męskie sałatki]

Tak, tak, właśnie boczek, który razem z tofu dostarczy nam w porcji białka po sam sufit. O smaku, oczywiście, nie wspominając.

Boczek w sałatce? Jak najbardziej!

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g surowego boczku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego, mielonego
  • 1 cukinia, wstążki
  • 2 awokado, pokrojone w kostki
  • 2 marchewki, wstążki
  • ½ ogórka, plasterki
  • pęczek rukwi wodnej
  • 2 łyżki mąki
  • 300 g tofu, kostki

Dressing:

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 75 ml oleju lnianego
  • sok z limonki

Sposób przygotowania:

Boczek, wiadomo, do najchudszych mięs nie należy, ale już mniej wiadomo, że jego tłuszcze to głównie odmiana jednonienasycona, więc całkiem niezła dla nas. Do tego pęka od witamin grupy B.

Wetrzyj w mięso połowę przypraw, sól, pieprz (możesz dodać trochę sproszkowanego czosnku), skrop olejem i wstaw na noc do lodówki (najlepiej w zamkniętym pojemniku). Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przełóż mięso do brytfanki, wlej pół szklanki wody i piecz 50-60 minut (podczas pieczenia dwa razy podlej mięso sosem, który się wytworzył).

ZOBACZ: 7 lekcji używania warzyw w kuchni

Wyjmij i ostudź. Pokrój warzywa, włóż je do dużej miski i dopraw. Dostaniesz od nich nie tylko smak, ale też świetne tłuszcze, witaminy C i K, cynk, miedź i mangan. Wymieszaj mąkę z resztą pozostałych przypraw, obtocz w mieszance kostki tofu i wrzuć je na patelnię z rozgrzaną odrobiną oleju. Podsmażaj, aż będą chrupiące. Wystudzone mięso pokrój na mniejsze plasterki i dorzuć do miski z warzywami. Wymieszaj składniki dressingu i skrop nim sałatę. Na wierzch wysyp chrupiące kostki tofu i rozdziel danie na talerze.

Bonus: WIEPRZOWINA zawiera kwas oleinowy – świetny dla naszego serca

Zobacz również:
REKLAMA