Składniki na 7 porcji:
- 2 marchewki
- 200 g topinamburu
- 2 pory
- 1/2 korzenia selera
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 czerwone cebule
- 100 g świeżej kolendry
- 50 g świeżej mięty
Dressing:
- 10 szalotek
- 3 zielone chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 2 łyżeczki mielonej gorczycy
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju
ZOBACZ: 24 patenty na mocne serce
Sposób:
Te warzywa możesz trzymać przez tydzień w lodówce i parować z różnymi białkami – pasują i do zwierzęcych, i do roślinnych. Pokrój warzywa na mniejsze, przyjazne kawałki, dopraw, skrop olejem i piecz 20-30 minut (to samo możesz zrobić na dużej patelni). Zmiksuj wszystkie składniki i polej dressingiem gotowe warzywa. Natomiast świeże zioła, miętę i kolendrę najlepiej dodawać tuż przed jedzeniem.
Komentarze