REKLAMA

Pieczone warzywa - danie wzmacniające serce

To już jest prawie zbiorowe żywienie, bo porcja jest solidna. Za to na kilka dni spokój ze staniem przy kuchni. No i samo zdrowie.

przepisy, zdrowe serce Motor Presse Polska

Składniki na 7 porcji:

  • 2 marchewki
  • 200 g topinamburu
  • 2 pory
  • 1/2 korzenia selera
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 czerwone cebule
  • 100 g świeżej kolendry
  • 50 g świeżej mięty

Dressing:

  • 10 szalotek
  • 3 zielone chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju

ZOBACZ: 24 patenty na mocne serce

Sposób:

Te warzywa możesz trzymać przez tydzień w lodówce i parować z różnymi białkami – pasują i do zwierzęcych, i do roślinnych. Pokrój warzywa na mniejsze, przyjazne kawałki, dopraw, skrop olejem i piecz 20-30 minut (to samo możesz zrobić na dużej patelni). Zmiksuj wszystkie składniki i polej dressingiem gotowe warzywa. Natomiast świeże zioła, miętę i kolendrę najlepiej dodawać tuż przed jedzeniem.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA