Pieczone marchewki z miodem i sezamem [Przepisy na grilla]

Smaku majonezu własnej roboty nie da się porównać z tym sklepowym, a w dodatku ten domowy jest zdrowszy. 

przepisy na grilla, jedzenie FOODBOOM

Składniki (4 porcje, czas: 15 minut):

  • 400 g młodej marchewki z natką
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki miodu
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 dymka
  • 20 g kiełków (użyj, jakie lubisz)

Narzędzia:

patelnia, kuchenka,  nóż, deska, miska

REKLAMA

Wykonanie:

  1. Umyj marchewki z zieleniną i osusz je. Odetnij zieleninę i odstaw do przybrania. Na patelni rozgrzej olej sezamowy; smaż marchewki przez ok. 3 minuty, dodaj 1 łyżkę miodu, dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz na chwilę położyć marchewki na grillu dla dymnego aromatu.
  2. W małej misce wymieszaj majonez, jogurt, resztę miodu, ocet i czarny sezam. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Dymkę (tylko białą część) pokrój w drobne krążki. Umyj kiełki i osusz. Ułóż marchewki, skrop majonezem miodowo-sezamowym, udekoruj cebulką dymką, kiełkami i zieleniną marchwi.

W porcji: 234 kcal, 3 g białko, 15 g węglowodany, 18 g tłuszcze

Zobacz również:
Marsz na rękach z kołyską jest jak szwajcarski multitool:  poprawi Twoją formę i sylwetkę, niezależnie od tego, co akurat w nich szwankuje.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA