[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


Pieczona jagnięcina z wiśniami [Męskie sałatki]

Sama sałata po ciężkim treningu nic nam nie da, ale już z dodatkiem jagnięciny, ziemniaków, a zwłaszcza wiśni – najlepiej likwidujących zapalenie mięśni po wysiłku – to już inna sprawa.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 x 160 g jagnięciny
  • 300 g ziemniaków
  • 1 czerwona cebula, plasterki
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • garść świeżego oregano
  • 16-20 wiśni bez pestek, mrożonych
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 garści liści sałaty

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Na patelni, która nadaje się do piekarnika, rozgrzej trochę oleju i na wysokim ogniu obsmaż mięso z każdej strony, aż zbrązowieje i odda trochę tłuszczu (ok. 5 minut). Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 13-15 minut. W czasie pieczenia ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.

ZOBACZ TEŻ: 7 zasad używania warzy z kuchni

REKLAMA

Odsącz je i przekrój na połówki. Na innej patelni z odrobiną oleju podsmaż cebulę i czosnek, a po kilku minutach dorzuć połówki ziemniaków, posiekane oregano i rozmrożone wiśnie. Dopraw solą i pieprzem, chluśnij trochę octu balsamicznego, zamieszaj i odstaw z ognia. Wyłóż miskę poszarpanymi liśćmi sałaty i dodaj do środka zawartość patelni z ziemniakami. Mięso wyjmij i pokrój w poprzek włókien na plasterki. Rozdziel sałatę na cztery talerze, a na wierzch połóż na każdym plasterki upieczonej jagnięciny.

Bonus: JAGNIĘCINA w jednej 100-g porcji dostarcza aż 30 g białka.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij