Składniki na 4 porcje:
- 4 x 160 g jagnięciny
- 300 g ziemniaków
- 1 czerwona cebula, plasterki
- 6 ząbków czosnku, posiekanych
- garść świeżego oregano
- 16-20 wiśni bez pestek, mrożonych
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 garści liści sałaty
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Na patelni, która nadaje się do piekarnika, rozgrzej trochę oleju i na wysokim ogniu obsmaż mięso z każdej strony, aż zbrązowieje i odda trochę tłuszczu (ok. 5 minut). Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 13-15 minut. W czasie pieczenia ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
ZOBACZ TEŻ: 7 zasad używania warzy z kuchni
Odsącz je i przekrój na połówki. Na innej patelni z odrobiną oleju podsmaż cebulę i czosnek, a po kilku minutach dorzuć połówki ziemniaków, posiekane oregano i rozmrożone wiśnie. Dopraw solą i pieprzem, chluśnij trochę octu balsamicznego, zamieszaj i odstaw z ognia. Wyłóż miskę poszarpanymi liśćmi sałaty i dodaj do środka zawartość patelni z ziemniakami. Mięso wyjmij i pokrój w poprzek włókien na plasterki. Rozdziel sałatę na cztery talerze, a na wierzch połóż na każdym plasterki upieczonej jagnięciny.
Bonus: JAGNIĘCINA w jednej 100-g porcji dostarcza aż 30 g białka.
Komentarze