Pieczenie w dole z żarem [Przepisy trapera]

Ta technika pieczenia w dole z żarem sprawdza się przy dużych kawałach mięsa.

wieprzowina, przepisy shutterstock.com

Składniki (4 porcje):

  • łopata
  • kamienie
  • drewno
  • udziec barani
  • woda, 5 l
  • sól, 450 g
  • tymianek,100 g
  • rozmaryn, 60 g
  • czarny pieprz, 10 g
  • masło, 55 g
  • mąka pszenna, 125 g

Przygotowanie:

Jeżeli zaczniesz normalnie grillować duży udziec barani, to szybko zobaczysz, że skóra już jest zwęglona, a mięso w środku pozostało surowe. Mamy na to sposób. Wykop  w ziemi dół (120 cm szeroki  i 60 cm głęboki) i wyłóż dno kamieniami wielkości piłek golfowych (1).

REKLAMA

pieczenie w dole z żaremMotor Presse Polska

Rozpal drewno w dole, a gdy się dobrze rozżarzy, dorzuć na wierzch pojedynczą warstwę kamieni. Zostaw na 2 godziny. W tym czasie wstaw mięso do marynaty (woda, sól, tymianek, rozmaryn, pieprz) i wyrób  kulę ciasta z mąki, 40 ml wody i masła. Ugnieć je dobrze, rozwałkuj i rozciągnij na mięsie  (2).

pieczenie w dole z żaremMotor Presse Polska

Ciasto pomoże mięsu zachować soczystość i uchroni przed popiołem. Załóż silikonowe rękawice i połóż mięso na kamieniach (3). Dołóż kilka gorących kamieni na wierzch  i piecz 4 godziny. Wyjmij, rozwal ciasto (niekoniecznie maczugą) i pokrój na porcje.

pieczenie w dole z żaremMotor Presse Polska
Zobacz również:
Prawdziwa klasyka więziennych twardzieli, jednak w klubach fitness coraz rzadziej widywana. Że trudna? No trudna, ale opłaca się ją opanować.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA