REKLAMA

Pieczeń wołowa w ziołach i przyprawach [Męskie przepisy]

Obostrzenia epidemiczne nic nie mówią, na szczęście, o zakazie jedzenia wołowiny. Ba, potraktuj ją jak odpornościową szczepionkę, bo sił po niej na pewno Ci przybędzie.  

pieczeń wołowa, wołowina, przepisy shutterstock.com

Białko

Karnawał to nie jest czas dla ascetów. I dobrze, bo czasem trzeba sobie pofolgować, tym bardziej że restrykcji to mamy po kokardę, prawda? Fakt, tłuszczu w porcji jest niemało, ale to on daje smak, więc pal sześć, spalimy go na treningu. Za to mamy 30 g białka i 10 błonnika. I to jest OK.

REKLAMA

Kup to

Szukamy wołowiny najlepszej do pieczenia i tu do wyboru mamy polędwicę, antrykot, rostbef, krzyżową i rozbratel. My obstawiamy ten ostatni (zwany często międzyżebrówką) o kruchym, soczystym mięsie z odpowiednią ilością tłuszczu. Wybierz kawałek  z kością, bo szpik kapitalnie wzbogaci sos spod pieczeni.

ZOBACZ TEŻ: 7 powodów, dla których warto jeść wołowinę

Składniki:

  • ¼ szklanki oliwy
  • 1½ łyżki miodu
  • 1½ łyżki octu balsamicznego
  • ½ główki czosnku, zmiażdżonego
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 2 łyżki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • ½ łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczka płatków chili
  • 1,8 kg wołowiny (np. rozbratel)

Pieczeń wołowa w ziołach i przyprawach:

  1. Rozgrzej piekarnik do 260 °C. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a mięso natrzyj z każdej strony 1 łyżką soli i 1 łyżką świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Włóż mięso do miski i obtocz je glazurą ze wszystkich stron (wziąłeś za małą miskę?  Zrób to pędzlem na desce).
  2. Przełóż mięso do brytfanny częścią z kością do dołu (jeżeli masz jeszcze trochę glazury w misce – dodaj ją) i wstaw do piekarnika  na ok. 12 minut. Pilnuj zegarka, żeby nie spalić mięsa, tylko mocno je przypiec.
  3. Wyjmij brytfannę i zmniejsz temperaturę do 180 °C. Kiedy piekarnik ją osiągnie, wstaw brytfannę z powrotem na ok. 90-110 minut (jeżeli masz termometr, to wbity w najgrubsze miejsce powinien pokazać 49 st. C), raz przewracając mięso w połowie pieczenia. Wyjmij mięso na deskę, zostaw na 15 minut, następnie pokrój, podlej sosem z brytfanny i podawaj. Dla 6 osób.

W jednej porcji: 620 kcal, 30 g białko,  10 g węglowodany (1 g błonnik), 49 g tłuszcze

PRZECZYTAJ: Grill doskonały - krewetki i wołowina

Odgrzewanie następnego dnia

Zostało mięso po karnawałowym bankiecie? Zapomnij o mikrofalówce, bo tylko je wysuszysz – spróbuj innego sposobu.

  1. Rozgrzej średnio palnik. Dużą patelnię ustaw na nim połową bez mięsa.
  2. Wlej 2 łyżki wody na połowę nad palnikiem. Staraj się nie zamoczyć mięsa.
  3. Przykryj pokrywką i zaczekaj 10 minut.
  4. Zdejmij mięso i ucztuj.

Prosta przekąska z marchewkami

Im prościej, tym lepiej. Są takie patenty szefów kuchni, które pozwalają odkrywać nowe smaki nawet w produktach, które znamy na pamięć. Tutaj odkrywamy na nowo marchew.

Pieczone marchewki z czosnkiem

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Obierz 0,5 kg marchewek i wyłóż je na dużym kawałku aluminiowej folii (matową stroną na zewnątrz). Wlej 1 łyżkę oliwy, dodaj 4-5 całych, obranych ząbków czosnku i posyp solidną szczyptą soli. Zawiń szczelnie i piecz ok. 40 minut. Wyjmij paczkę, wyłóż marchewki na talerz, a pieczony czosnek rozsmaruj na grzankach.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA