Białko
Karnawał to nie jest czas dla ascetów. I dobrze, bo czasem trzeba sobie pofolgować, tym bardziej że restrykcji to mamy po kokardę, prawda? Fakt, tłuszczu w porcji jest niemało, ale to on daje smak, więc pal sześć, spalimy go na treningu. Za to mamy 30 g białka i 10 błonnika. I to jest OK.
Kup to
Szukamy wołowiny najlepszej do pieczenia i tu do wyboru mamy polędwicę, antrykot, rostbef, krzyżową i rozbratel. My obstawiamy ten ostatni (zwany często międzyżebrówką) o kruchym, soczystym mięsie z odpowiednią ilością tłuszczu. Wybierz kawałek z kością, bo szpik kapitalnie wzbogaci sos spod pieczeni.
ZOBACZ TEŻ: 7 powodów, dla których warto jeść wołowinę
Składniki:
- ¼ szklanki oliwy
- 1½ łyżki miodu
- 1½ łyżki octu balsamicznego
- ½ główki czosnku, zmiażdżonego
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- 2 łyżki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- ½ łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczka płatków chili
- 1,8 kg wołowiny (np. rozbratel)
Pieczeń wołowa w ziołach i przyprawach:
- Rozgrzej piekarnik do 260 °C. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a mięso natrzyj z każdej strony 1 łyżką soli i 1 łyżką świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Włóż mięso do miski i obtocz je glazurą ze wszystkich stron (wziąłeś za małą miskę? Zrób to pędzlem na desce).
- Przełóż mięso do brytfanny częścią z kością do dołu (jeżeli masz jeszcze trochę glazury w misce – dodaj ją) i wstaw do piekarnika na ok. 12 minut. Pilnuj zegarka, żeby nie spalić mięsa, tylko mocno je przypiec.
- Wyjmij brytfannę i zmniejsz temperaturę do 180 °C. Kiedy piekarnik ją osiągnie, wstaw brytfannę z powrotem na ok. 90-110 minut (jeżeli masz termometr, to wbity w najgrubsze miejsce powinien pokazać 49 st. C), raz przewracając mięso w połowie pieczenia. Wyjmij mięso na deskę, zostaw na 15 minut, następnie pokrój, podlej sosem z brytfanny i podawaj. Dla 6 osób.
W jednej porcji: 620 kcal, 30 g białko, 10 g węglowodany (1 g błonnik), 49 g tłuszcze
PRZECZYTAJ: Grill doskonały - krewetki i wołowina
Odgrzewanie następnego dnia
Zostało mięso po karnawałowym bankiecie? Zapomnij o mikrofalówce, bo tylko je wysuszysz – spróbuj innego sposobu.
- Rozgrzej średnio palnik. Dużą patelnię ustaw na nim połową bez mięsa.
- Wlej 2 łyżki wody na połowę nad palnikiem. Staraj się nie zamoczyć mięsa.
- Przykryj pokrywką i zaczekaj 10 minut.
- Zdejmij mięso i ucztuj.
Prosta przekąska z marchewkami
Im prościej, tym lepiej. Są takie patenty szefów kuchni, które pozwalają odkrywać nowe smaki nawet w produktach, które znamy na pamięć. Tutaj odkrywamy na nowo marchew.
Pieczone marchewki z czosnkiem
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Obierz 0,5 kg marchewek i wyłóż je na dużym kawałku aluminiowej folii (matową stroną na zewnątrz). Wlej 1 łyżkę oliwy, dodaj 4-5 całych, obranych ząbków czosnku i posyp solidną szczyptą soli. Zawiń szczelnie i piecz ok. 40 minut. Wyjmij paczkę, wyłóż marchewki na talerz, a pieczony czosnek rozsmaruj na grzankach.