Mięsa miałeś z kilogram, więc musiało Ci coś zostać, prawda? Żartujesz, jak to wszystko poszło naraz? Oto 4 sposoby, żeby pieczeń nie wyszła Ci bokiem przez kilka dni jedzenia.
Wymieszaj majonez z keczupem, dopraw szczyptą soli. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i podgrzej plastry pieczeni (ok. 2 minut na stronę). Jeden plaster przykryj serem, żeby się trochę rozpuścił. Obie połowy bułki wysmaruj sosem, połóż pieczeń z serem, dodaj połowę sałaty i kolejny plaster pieczeni. Teraz reszta sałaty, plasterki korniszonów i cebula. Zamknij i smacznego.
Składniki:
1 łyżka majonezu
1½ łyżeczki ketchupu
2 plastry pieczeni
1 plaster sera
1 bułka do burgerów
¼ szkl. sałaty lodowej
2 korniszony
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
Makro: 530 kcal, 18 g białko, 47 g węglowodany, 2 g błonnik, 29 g tłuszcze
REKLAMA
REKLAMA
fot. Sam Kaplan
fot. Sam Kaplan
Sadzone na śniadanie
Dwa plastry pieczeni ułóż na sobie i wytnij dziurę w ich środku. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni na średnim ogniu, połóż mięso i wbij jajko do dziurki. Smaż, aż białko się zetnie (ok. 3-5 min). Przekrój pomidora na pół, dopraw solą z pieprzem i połóż go przeciętą stroną na patelni. Przełóż łopatką danie na talerz, posyp posiekaną natką pietruszki i dobrze rozpocznij dzień.
Składniki:
2 plastry pieczeni
odrobina oleju
1 jajo
1 mały pomidor, połówki
½ łyżeczki natki pietruszki, posiekanej
Makro: 670 kcal, 46 g białko, 17 g węglowodany, 3 g błonnik, 46 g tłuszcze
Rozgrzej na średnim ogniu grillową patelnię bez tłuszczu. Połóż na niej placek, a na nim rozsyp ser i pokruszony plaster pieczeni. Przykryj drugim plackiem tortilli. Podpiekaj 2-4 minuty i obróć na kolejne 2-4. W misce wymieszaj posiekaną cebulę, awokado, opłukaną i odsączoną fasolę oraz posiekaną kolendrę. Pokrój tortillę na kawałki i połóż warzywa na wierzchu.
Składniki:
2 małe tortille
¼ szkl. startego sera gouda
1 plaster pieczeni
¼ czerwonej cebuli
½ awokado, posiekane
¼ szkl. czarnej fasoli z puszki
1 garść kolendry, posiekanej
Makro: 850 kcal, 45 g białko, 54 g węglowodany, 13 g błonnik, 53 g tłuszcze
REKLAMA
REKLAMA
fot. Sam Kaplan
fot. Sam Kaplan
Wrapy na ostro
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekany czosnek i smaż, aż się zezłoci – około 1 min. Wrzuć pokruszony plaster pieczeni i podgrzewaj 2-3 minuty, mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Rozłóż 4 liście sałaty i rozdziel do nich sprawiedliwie mięso, kapustę, marchewkę, jalapeño i skrop wszystkie sokiem z limonki.
Składniki:
1 łyżeczka oliwy
2 ząbki czosnku
1 plaster pieczeni
4 liście sałaty
1 szkl. kapusty, posiekanej
¼ szkl. marchwi, startej
2 łyżki soku z limonki
1 jalapeño, posiekane
Makro: 400 kcal, 23 g białko, 20 g węglowodany, 2 g błonnik, 26 g tłuszcze
Popracuj nad ruchomością bioder, a zapomnisz o bólu pleców od siedzenia przy biurku, poprawisz te...
REKLAMA
Ups... widzimy, że masz AdBlocka.
Nasz serwis jest dostępny całkowicie bezpłatnie, ale żeby taki mógł pozostać, musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz naszą pracę, dodaj tę stronę do wyjątków. Nie musisz wchodzić w ustawienia przeglądarki. Wystarczy kliknąć poniżej.
Komentarze