[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.7

Pieczeń rzymska: gotuj raz, jedz 5 dni [przepis]

Od razu dobra wiadomość: w przepisie użyliśmy piwa. I druga: pieczeń rzymska jest świetna i następnego dnia jeszcze nabiera smaku.

pieczeń rzymska fot. Sam Kaplan
Zobacz też: Chili con carne: gotuj raz, jedz przez tydzień

Zrób to!

Przygotowanie tej pieczeni zajmie Ci około 90 minut, z czego prawie 60 min robi za Ciebie piekarnik.

Wiedz to! Bliscy znajomi i przyjaciele pieczeni rzymskiej nazywają ją czasem zamiennie klopsem, ale nie oznacza to braku szacunku, na który, z racji wieku, zasługuje. Przepis na nią znajdujemy już w I wieku w rzymskiej książce kucharskiej Apicjusza, więc świadomość, że pichcisz w swojej kuchni danie, którym zajadał się cesarz Tyberiusz – między jedną orgią a drugą – dodaje trochę emocji, nie? Współczesnym wkładem jest oczywiście użycie Guinnessa, ale Apicjusz, gdyby mógł spróbować, na pewno by go zaakceptował.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 marchew, plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego, plasterki
  • ½ szkl. pieczarek, plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • ¾ szkl. ciemnego piwa, np. Guinness
  • 500 g mielonej chudej wołowiny
  • 500 g mielonej cielęciny
  • ¾ szkl. płatków owsianych
  • 2 duże jaja, rozmieszane
  • ¼ szkl. natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 10 pasków boczku

Sposób

  1. Rozgrzej olej na średnim ogniu w głębokiej patelni. Wrzuć następnych pięć składników z listy i podsmażaj około 8 minut. Wlej piwo i gotuj, aż prawie odparuje (ok. 4 min). Przełóż wszystko do dużej miski i ostudź.
  2. Rozgrzej piekarnik do 190 °C. Do miski z warzywami wrzuć wołowinę i cielęcinę, płatki, rozmieszane jajka, natkę, sos Worcestershire, 2 łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Dobrze wszystko wymieszaj.
  3. Wyłóż formę papierem do pieczenia, ułóż w niej masę, a na wierzchu połóż na krzyż plastry boczku. Piecz 45-55 minut, aż temperatura w środku osiągnie 71 °C (termometr kuchenny się przydaje). Włącz teraz na 3 minuty funkcję grilla, żeby przypiec boczek, a potem wyjmij. Odstaw na 10 minut i pokrój.

W porcji (100g): 450 kcal, 30g białko, 10g węglowodany, 31 g tłuszcze

REKLAMA

REKLAMA

pieczeń rzymska fot. Sam Kaplan
Zestaw to!

Perfekcyjnie upieczona pieczeń rzymska wymaga dobrego towarzystwa na talerzu.

Zestaw 1 Marchewka z groszkiem + pieczony ziemniak z kroplą masła

REKLAMA

pieczeń rzymska fot. Sam Kaplan
Zestaw 2 Podsmażony jarmuż + upieczone buraki

REKLAMA

REKLAMA

pieczeń rzymska fot. Sam Kaplan
Zestaw 3 Podsmażony kalafior + cząstki jabłka

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij