Zobacz też: Chili con carne: gotuj raz, jedz przez tydzień
Zrób to!
Przygotowanie tej pieczeni zajmie Ci około 90 minut, z czego prawie 60 min robi za Ciebie piekarnik.
Wiedz to! Bliscy znajomi i przyjaciele pieczeni rzymskiej nazywają ją czasem zamiennie klopsem, ale nie oznacza to braku szacunku, na który, z racji wieku, zasługuje. Przepis na nią znajdujemy już w I wieku w rzymskiej książce kucharskiej Apicjusza, więc świadomość, że pichcisz w swojej kuchni danie, którym zajadał się cesarz Tyberiusz – między jedną orgią a drugą – dodaje trochę emocji, nie? Współczesnym wkładem jest oczywiście użycie Guinnessa, ale Apicjusz, gdyby mógł spróbować, na pewno by go zaakceptował.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula, posiekana
- 1 marchew, plasterki
- 1 łodyga selera naciowego, plasterki
- ½ szkl. pieczarek, plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- ¾ szkl. ciemnego piwa, np. Guinness
- 500 g mielonej chudej wołowiny
- 500 g mielonej cielęciny
- ¾ szkl. płatków owsianych
- 2 duże jaja, rozmieszane
- ¼ szkl. natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 10 pasków boczku
Sposób
- Rozgrzej olej na średnim ogniu w głębokiej patelni. Wrzuć następnych pięć składników z listy i podsmażaj około 8 minut. Wlej piwo i gotuj, aż prawie odparuje (ok. 4 min). Przełóż wszystko do dużej miski i ostudź.
- Rozgrzej piekarnik do 190 °C. Do miski z warzywami wrzuć wołowinę i cielęcinę, płatki, rozmieszane jajka, natkę, sos Worcestershire, 2 łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Dobrze wszystko wymieszaj.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia, ułóż w niej masę, a na wierzchu połóż na krzyż plastry boczku. Piecz 45-55 minut, aż temperatura w środku osiągnie 71 °C (termometr kuchenny się przydaje). Włącz teraz na 3 minuty funkcję grilla, żeby przypiec boczek, a potem wyjmij. Odstaw na 10 minut i pokrój.
W porcji (100g): 450 kcal, 30g białko, 10g węglowodany, 31 g tłuszcze