Pieczarki - superfood, który wzmocni Twoją odporność

Po jakiego grzyba? Ano po pieczarki. Trzeba sięgać po nie jak najczęściej, bo według naukowców wspomagają odporność.

pieczarki Shutterstock.com
Shutterstock.com

Może się wydawać, że im jedzenie bardziej egzotyczne i drogie, tym większe szanse na osiągnięcie upragnionego statusu superfood. Spieszymy donieść, że to nieprawdziwa nieprawda. Niniejszym przyznajemy go bowiem najzwyczajniejszym i tanim jak barszcz pieczarkom.

Czynimy to za badaczami z amerykańskich uniwersytetów Pennsylvania State i Arizona State, którzy uważają, że te grzyby, prawdopodobnie dzięki zawartości charakterystycznych polisacharydów, mogą stymulować produkcję limfocytów T, odpowiedzialnych za odporność organizmu. Efekt osiągnięty u zwierząt był, co prawda, słabszy niż na wyizolowanych komórkach, ale nadal występował. Naukowcy szacują, że aby go osiągnąć, człowiek powinien zjadać porcję około 100 g pieczarek.

Rada MH: Pieczarki trzymaj na słońcu, bo dochodzi w nich do syntezy witaminy D, a jej źródeł w żywności jest na tyle mało, że każde jest cenne.

Zobacz też: Czy można uzupełnić witaminę D suplementami? Sprawdzamy na sobie.

Tym tymiankiem

Doprawiaj nim co Ci tylko przyjdzie do głowy (byle w granicach rozsądku), bo wyniki badań naukowców z Iranu wskazują, że jego stosowanie może poprawić wytrzymałość. Skąd to wiedzą? Bo szczury, które dostawały ekstrakt z tymianku, zasuwały dłużej w tym swoim kółeczku. Nie to, byśmy namawiali Ci do wyścigu szczurów, ale nie zaszkodzi spróbować, zwłaszcza że, według badaczy, do osiągnięcia efektu ma wystarczyć dawka osiągalna przy doprawianiu do smaku, a nie przemysłowa.

Żeby nie przesolić

Uważaj, gdy sięgasz po solniczkę. Analizy niemieckich naukowców wykazały, że dieta bogata w sól może negatywnie wpływać na stan mikroflory jelitowej, a dobre bakterie odpowiadają za szereg funkcji organizmu – od prawidłowego trawienia po odporność. Ta lista ich zalet jest dalece niepełna, ale już po jej skróconej wersji widać, że lepiej z nimi nie zadzierać. A co to jest dużo soli? Badani jedli 12 g dziennie – połowa z tego będzie OK.

Łykaj kwasy

35 – o tyle procent spada ryzyko cukrzycy typu 2 w przypadku diety bogatej w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6.

REKLAMA