Dieta pegan, stworzona przez dr Marka Hymana w 2014 roku, łączy w sobie aspekty zarówno opartej na mięsie i produktach nieprzetworzonych diecie paleo, jak i wykluczającego wszelkie produktyr odzwierzęce weganizmu. Czy to ma sens? Hyman twierdzi, że dieta pegan to najlepszy sposób na utrzymanie mięśni, utratę tłuszczu, dobre samopoczucie i zdrowie. Jest również łatwiejsza w stosowaniu niż dieta wegańska, ponieważ nadal możesz spożywać produkty pochodzenia zwierzęcego, co oznacza, że nie jesteś tak ograniczony w tym, czego nie możesz jeść.
Należy sobie zadać również pytanie, czy dieta może być wegańska i być jednocześnie oparta o solidne porcje mięsa? I czy dieta paleo, która jest dietą eliminacyjną, połączona z równie eliminacyjnym jadłospisem wegańskim, nie czyni z peganizmu jakiegoś super restrykcyjnego tworu, w którym na każdym kroku trzeba uważać na to, co można wrzucić na talerz?
Przeanalizowaliśmy założenia diety pegańskiej, przejrzeliśmy badania naukowe i psróbujemy odpowiedzieć na te, dość trudne wszak, pytania. Na pierwszy plan wysuwa się jednak kilka poważnych wad tak ułożonego menu.
Na diecie można jeść, kiedy się chce i ile się chce - pod warunkiem, że na talerzu znajduje się 75% żywności pochodzenia roślinnego i 25% produktów zwierzęcych wyhodowanych w sposób zrównoważony.
Plan żywieniowy łączy w sobie zasady paleo i wegańskie. Jeśli nie jesteś zaznajomiony, przypominamy, że paleo kładzie nacisk na jedzenie mięsa, owoców i warzyw, a ogranicza zboża, rośliny strączkowe, nabiał, ziemniaki, rafinowane oleje roślinne i alkohol.
Z kolei weganie wykluczają żywność pochodzenia zwierzęcego, co obejmuje tak niewinne na pierwszy rzut oka produkty, jak żelatyna, żywność wzbogacana kwasami omega-3, a w niektórych wersjach nawet miód.
Weganizm i peleo mają jedną wspólną cechę: świeże owoce i warzywa. Dieta pegańska jest pewnego rodzaju próbą zaczerpnięcia najlepszych elementów z tych dwóch skrajnie odmiennych systemów żywieniowych.
Co może Ci dać dieta pegańska?
Dr Hyman twierdzi, że stworzona przez niego dieta pegańska może redukować stany zapalne w organizmie, zapobiegać chorobom przewlekłym i wspierać spalania tłuszczu, jednocześnie dbając o naszą planetę. Ponieważ nadal możesz jeść mięso, ryby i jajka, nie musisz się martwić o spożycie białka, co jest częstym problemem przy diecie wegańskiej.
Większość Twoich posiłków będzie składała się z warzyw i owoców, ponieważ Hyman zaleca, aby rośliny stanowiły 75% Twojego talerza.
Mięso powinno być traktowane jako dodatek do dania głównego, a nie jako danie główne. Oto pełna lista tego, co możesz jeść:
- Zdrowe tłuszcze (pomyśl o kwasach tłuszczowych omega-3, orzechach, kokosie i awokado),
- Owoce i warzywa,
- Orzechy i nasiona,
- Pełne ziarna bezglutenowe,
- Soczewica dla tych, którzy nie mogą zrezygnować z roślin strączkowych,
- Zwierzęta karmione trawą, hodowane w sposób zrównoważony (ryby, wołowina, wieprzowina i kurczak są w porządku, ale z umiarem),
- Cukier jest okazjonalnym przysmakiem.
Czego nie można jeść? Jest tego sporo: nieekologiczne produkty, oleje roślinne, nabiał (z wyjątkiem organicznego mleka owczego lub koziego), gluten, więcej niż pół filiżanki gotowanych ziaren lub roślin strączkowych dziennie, a także soja, plus glutaminian sodu, sztuczne słodziki, dodatki, konserwanty i barwniki.