Uważaj na ukryty cukier
Nawet 18 łyżeczek cukru możesz zjadać dziennie w różnych produktach, kompletnie nie zdając sobie z tego sprawy. To aż 360 pustych kilokalorii.
90 minut
Nie ćwicz wcześniej niż 90 minut po jedzeniu, bo z uwagi na podwyższony poziom insuliny (hormonu odpowiedzialnego za magazynowanie tłuszczu) będziesz spalać głównie mięśnie ("The American Journal of Clinical Nutrition").
Jeżeli lubisz chili, dodawaj je do wszystkiego
Jak informują specjaliści dietetycy w "Journal of Obesity", dosypywanie tej piekielnej przyprawy do dań pomaga ograniczyć ilość przyswajanych kalorii aż o 28%.
Przeczytaj też: 24 naukowe patenty na spalanie tłuszczu
Jeżeli nie lubisz chili, mimo to jedz
Nie cierpisz, jak Cię pali w język? To jeszcze lepiej. Badania wskazują, że ludzie, którzy jedzą chili sporadycznie, odnoszą jeszcze większe korzyści z jedzenia chili – informują naukowcy z Purdue University.
Dbaj, aby zawsze w domu mieć oliwę
Bo unikanie oliwy z oliwek sprawia, że Twoje szanse na otyłość rosną dwukrotnie – czytamy w "European Journal of Clinical Nutrition".
Pamiętaj o wodzie
Zawsze miej pod ręką butelkę wody mineralnej. Jak dowodzą badania, 500 ml wody dziennie pomoże spalić o 100 kcal więcej.
Wróć do 3 dań dziennie
Na szczęście mądrzy profesorowie od zdrowego żywienia już nas nie dręczą zaleceniem, żeby jeść pięć razy dziennie. Ostatnie doniesienia z badań na University of Missouri sugerują, że trzy posiłki to zupełnie wystarczająca ilość dla tych, którzy chcą kontrolować wagę.
Jesz? Nie oglądaj telewizji
Staraj się nie rozpraszać podczas jedzenia. Okazuje się, że włączając TV podczas posiłku, zjadamy o 10% więcej. Procent ten rośnie, gdy oglądamy mecze, podczas których przegrywa nasza ulubiona drużyna.
MH Dieta 2014