REKLAMA

Parowanie wina - 3 propozycje dań

Zaskocz ją lub ich posiłkiem, który niecodziennie staje na naszych stołach. Ale w końcu kiedy, jeśli nie w święta, stawać przy kuchni, popisywać się i zbierać zasłużone pochwały, prawda? Masz tu propozycje dwóch dań głównych, win i deseru, za którymi Twoi goście będą jeszcze długo tęsknić.

wino, parowanie wina shutterstock.com

1. Pieczeń wieprzowa po andaluzyjsku

Składniki na 6 porcji

Marynata:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 gałązki tymianku
  • 1/4 szkl. Carlo Rossi Dark

Mięso:

REKLAMA
  • 1 kg schabu bez kości
  • 600 g ziemniaków
  • 2 pomidory, 1 cebula
  • 20 oliwek, 100 g boczku

Sposób przygotowania:

Zmiażdż czosnek i wymieszaj w misce z resztą składników marynaty. Dopraw solą i pieprzem (ewentualnie hiszpańską wędzoną papryką). Włóż mięso i marynuj godzinę, obracając od czasu do czasu. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Obierz ziemniaki. Posiekaj cebulę i pomidory (możesz użyć tych z puszki), dodaj 2 łyżki oliwy i dopraw.

PRZECZYTAJ TEŻ: 5 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o winie

Do żaroodpornego naczynia włóż mięso, wokół wyłóż ziemniaki, pomidory z cebulą i wlej marynatę. Piecz 40 min i obróć w połowie pieczenia. Po tym czasie dorzuć oliwki bez pestek, pokrojony w kostki boczek i wlej 1/2 szklanki wody. Pokrój pieczeń na porcje i podawaj w towarzystwie upieczonych ziemniaków, pomidorów i kieliszka półwytrawnego, czerwonego wina Carlo Rossi Dark.

2. Kaczka po burgundzku

Składniki (4 porcje):

  • 4 piersi kaczki
  • 1 butelka Cabernet Sauvignon, Casillero del Diablo
  • 200 g surowego boczku, wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg marchewki
  • 2 liście laurowe
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zdejmij skórę z kaczki i pokrój mięso w duże kostki. Skóry włóż do garnka z grubym dnem i wytop z nich tłuszcz. Wyjmij je, dodaj mięso i obsmaż je na złoto. Dodaj posiekane cebulę i czosnek oraz boczek pokrojony w kostki. Podsmaż i dorzuć tymianek, liście laurowe, dopraw i wlej butelkę wina – gotuj przez godzinę. Po tym czasie dodaj pokrojone w grube talarki marchewki i wmieszaj łyżkę mąki. Gotuj jeszcze godzinę na małym ogniu i podawaj ze świeżą bagietką. Otwórzcie nową butelką Cabernet Sauvignon Casillero del Diablo i popijajcie każdy kęs.

ZOBACZ: 6 błędów, które psują wino

3. Gruszka w karmelu

Składniki (4 porcje):

  • 4 gruszki
  • 1 laska wanilii
  • 120 g cukru
  • 1 cytryna KARMEL:
  • 125 g cukru pudru
  • korzeń imbiru, 3 cm
  • 25 g masła

Sposób przygotowania:

Obierz gruszki i skrop je sokiem z cytryny. Wstaw do garnka i zalej wodą. Dodaj 120 g cukru, resztę soku i przeciętą wzdłuż laskę wanilii – gotuj 15 minut i odstaw na godzinę. Obierz i zetrzyj imbir. Skarmelizuj go ok. 5 min z 2 łyżkami wody i 125 g cukru. Dodaj masło i 4 łyżki syropu spod gruszek – energicznie wymieszaj. Osusz gruszki i polej karmelem. Podawaj ze słodkim, białym winem Gancia Frizzante.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA