1. Pieczeń wieprzowa po andaluzyjsku
Składniki na 6 porcji
Marynata:
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 gałązki tymianku
- 1/4 szkl. Carlo Rossi Dark
Mięso:
- 1 kg schabu bez kości
- 600 g ziemniaków
- 2 pomidory, 1 cebula
- 20 oliwek, 100 g boczku
Sposób przygotowania:
Zmiażdż czosnek i wymieszaj w misce z resztą składników marynaty. Dopraw solą i pieprzem (ewentualnie hiszpańską wędzoną papryką). Włóż mięso i marynuj godzinę, obracając od czasu do czasu. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Obierz ziemniaki. Posiekaj cebulę i pomidory (możesz użyć tych z puszki), dodaj 2 łyżki oliwy i dopraw.
PRZECZYTAJ TEŻ: 5 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o winie
Do żaroodpornego naczynia włóż mięso, wokół wyłóż ziemniaki, pomidory z cebulą i wlej marynatę. Piecz 40 min i obróć w połowie pieczenia. Po tym czasie dorzuć oliwki bez pestek, pokrojony w kostki boczek i wlej 1/2 szklanki wody. Pokrój pieczeń na porcje i podawaj w towarzystwie upieczonych ziemniaków, pomidorów i kieliszka półwytrawnego, czerwonego wina Carlo Rossi Dark.
2. Kaczka po burgundzku
Składniki (4 porcje):
- 4 piersi kaczki
- 1 butelka Cabernet Sauvignon, Casillero del Diablo
- 200 g surowego boczku, wędzonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 kg marchewki
- 2 liście laurowe
- świeży tymianek
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zdejmij skórę z kaczki i pokrój mięso w duże kostki. Skóry włóż do garnka z grubym dnem i wytop z nich tłuszcz. Wyjmij je, dodaj mięso i obsmaż je na złoto. Dodaj posiekane cebulę i czosnek oraz boczek pokrojony w kostki. Podsmaż i dorzuć tymianek, liście laurowe, dopraw i wlej butelkę wina – gotuj przez godzinę. Po tym czasie dodaj pokrojone w grube talarki marchewki i wmieszaj łyżkę mąki. Gotuj jeszcze godzinę na małym ogniu i podawaj ze świeżą bagietką. Otwórzcie nową butelką Cabernet Sauvignon Casillero del Diablo i popijajcie każdy kęs.
ZOBACZ: 6 błędów, które psują wino
3. Gruszka w karmelu
Składniki (4 porcje):
- 4 gruszki
- 1 laska wanilii
- 120 g cukru
- 1 cytryna KARMEL:
- 125 g cukru pudru
- korzeń imbiru, 3 cm
- 25 g masła
Sposób przygotowania:
Obierz gruszki i skrop je sokiem z cytryny. Wstaw do garnka i zalej wodą. Dodaj 120 g cukru, resztę soku i przeciętą wzdłuż laskę wanilii – gotuj 15 minut i odstaw na godzinę. Obierz i zetrzyj imbir. Skarmelizuj go ok. 5 min z 2 łyżkami wody i 125 g cukru. Dodaj masło i 4 łyżki syropu spod gruszek – energicznie wymieszaj. Osusz gruszki i polej karmelem. Podawaj ze słodkim, białym winem Gancia Frizzante.
Komentarze