Żeby jeszcze bardziej przybliżyć sprawę, musimy znaleźć jakiś punkt odniesienia. Znasz sos Tabasco? Uważasz, że jest ostry? Słusznie. Jest ostry i dostał od Scoville’a aż 30 000 jednostek. Red Savina ma tych jednostek 577 000. Inaczej mówiąc, odrywa głowę przy samych płucach.
Przejęliśmy skarb Azteków
To wyprawie Krzysztofa Kolumba cały świat zawdzięcza paprykę chili. Szukając legendarnych bogactw, podróżnik zwinął przy okazji fasolę, tytoń, coś tam jeszcze i właśnie chili. Co ciekawe, suszona i sproszkowana papryka, nie mogąc konkurować z drogim, indyjskim pieprzem, była przez stulecia przyprawą ludzi ubogich. Dopiero w XIX wieku okazano jej należny szacunek, a pieprz odesłano tam, gdzie... pieprz rośnie.
Dziś już trudno wyobrazić sobie kuchnię bez chili – tym bardziej że smakuje doskonale w każdej postaci. Surowa, suszona, marynowana, w sosach, ekstraktach – do wyboru, do koloru. W 1868 roku rozlano po raz pierwszy do 350 butelek sos Tabasco i ta data rozpoczyna podbijanie świata. W 2000 r. salsa z chili zastąpiła keczup na pierwszym miejscu ulubionych dodatków w USA.
Jedz chili, płacz i poprawiaj zdrowie
Czyli dlaczego papryczki chili warto jeść, mimo bólu, potu i łez:
1. Bogata w witaminy i błonnik
Papryka chili ma najwięcej witaminy C ze wszystkich warzyw – już 7 g papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Jednak tylko zielonej, bo im bardziej czerwona, tym mniej witaminy C, a więcej witaminy A. Podczas suszenia poziom tej ostatniej rośnie nawet stukrotnie.
Najlepiej jeść surową, bo gotowanie pozbawia ją wielu zalet. Chili jest także świetnym dostawcą witamin z grupy B (B1, B2, B3), witaminy E oraz błonnika regulującego przemianę materii.
2. Przyspiesza metabolizm
Zawarta w paprykach kapsaicyna nie tylko decyduje o ostrości, ale pobudza też żołądek do produkcji kwasów trawiennych, przyspiesza metabolizm i pomaga spalać większą ilość kalorii.
3. Działa antynowotworowo
Z badań wynika, że kapsaicyna unieszkodliwia cząsteczki – przyczyniające się do chorób serca – uszkadzające komórki. Zapobiega też mutacjom komórek i działa antynowotworowo.
4. Wzmacnia odporność, zapobiega chorobom
Chili wzmacnia odporność organizmu, pobudza układ krążenia, a zawarte w niej organiczne związki chemiczne chronią przed cukrzycą, nadciśnieniem, osteoporozą i chorobami serca. Zawiera też całą furę przeciwutleniaczy, które walczą z postarzającymi nas wolnymi rodnikami.
5. Wyzwala szczęście
Kapsaicyna powoduje wydzielanie do mózgu endorfin, które wywołują uczucie euforii i zadowolenia z siebie.
Komentarze
~XDS, 2020-01-23 12:57:01
~Marcin, 2017-11-06 21:31:06
~Julia, 2017-06-23 18:21:57
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?