Pochodzi najpewniej z Meksyku, choć ten rodzaj melonowca uprawiany jest teraz w większości tropików. Oprócz gigantycznych ilości witaminy C zawiera też dużo witaminy A, potasu, kwasu foliowego i błonnika.
Naukowcy twierdzą, że zmniejsza ryzyko raka płuc i okrężnicy, pomaga w reumatycznych bólach stawów i przyspiesza gojenie ran i oparzeń. A enzym, papaina, wspomaga trawienie i reguluje metabolizm.
Mieszkańcy tropików używają soku z papai do konserwowania i marynowania mięs oraz ryb. Wyłóż na mięso kawałki papai lub polej je sokiem, przykryj i włóż na noc do lodówki – zmiękczy nawet najtwardsze kawałki i doda im świetnego aromatu.
Enzym trawienny, papaina, wykorzystywany jest w przemyśle do... klarowania piwa.
Twarde i zielone owoce są niedojrzałe i nigdy już nie dojrzeją w domowych warunkach. Wybieraj te o żółtym kolorze