Papaya: 3 przepisy na obiad i koktajl pełen witamin

Koktajl, wyborny kurczak, filet z karmazyna. Wszystkie te smakołyki łączy i spaja jedno - papaya. W połówce tego owocu znajdziesz 150% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, więc możesz być pewien, że obronisz się przed każdą, nawet najbardziej podstępną infekcją.

papaya 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Pochodzi najpewniej z Meksyku, choć ten rodzaj melonowca uprawiany jest teraz w większości tropików. Oprócz gigantycznych ilości witaminy C zawiera też dużo witaminy A, potasu, kwasu foliowego i błonnika.

Naukowcy twierdzą, że zmniejsza ryzyko raka płuc i okrężnicy, pomaga w reumatycznych bólach stawów i przyspiesza gojenie ran i oparzeń. A enzym, papaina, wspomaga trawienie i reguluje metabolizm.

plus Mieszkańcy tropików używają soku z papai do konserwowania i marynowania mięs oraz ryb. Wyłóż na mięso kawałki papai lub polej je sokiem, przykryj i włóż na noc do lodówki – zmiękczy nawet najtwardsze kawałki i doda im świetnego aromatu. 

plus Enzym trawienny, papaina, wykorzystywany jest w przemyśle do... klarowania piwa.

minus Twarde i zielone owoce są niedojrzałe i nigdy już nie dojrzeją w domowych warunkach. Wybieraj te o żółtym kolorze

papaya, kurczak 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com

1. Smażony kurczak z salsą z papai i mango

Składniki na 4 porcje:

  • 4 udka kurczaka lub 2 filety z piersi bez skóry
  • 1 dojrzałe mango, 1 dojrzała papaja, 2 plastry ananasa z puszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gałązki świeżego rozmarynu, oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, przełóż do miski lub pojemnika i zalej sokiem z papai. Przykryj i zostaw na noc w lodówce. Wyjmij mięso z pojemnika, osusz je z marynaty i dopraw solą i pieprzem.

Obierz owoce, wyjmij pestki i nasiona. Pokrój je – razem z plastrami ananasa – w drobną kostkę, wsyp do miski, zalej sokiem z cytryny, posól i popieprz. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć gałązki rozmarynu i mięso. Smaż z obu stron, aż nabierze złotego koloru. W małym rondelku rozgrzej oliwę, dodaj masę owocową i podgrzej, delikatnie mieszając. Ciepłą wyłóż na talerz i połóż na nią mięso.

  • Energia: 410 kcal
  • Białko: 21 g
  • Tłuszcze: 17 g w tym nasycone: 3 g
  • Węglowodany: 53 g 
papaya 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com

2. Koktajl z papai, limonki i imbiru

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duża, dojrzała papaja bez nasion
  • sok z dwóch limonek
  • 3 łyżki startego, świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżka syropu z agawy, kilka listków świeżej mięty
  • kieliszek czystej wódki (opcjonalnie do wieczornego drinka) 

Papaję obierz ze skórki i wyciągnij łyżeczką nasiona ze środka (możesz je opłukać, wysuszyć w piekarniku i zetrzeć w moździerzu na proszek – mają pieprzowy posmak i nadają się do przyprawiania np. sałat). Miąższ zmiksuj w blenderze razem z syropem z agawy.

Wyciśnij sok z dwóch limonek (możesz użyć trzech, jeżeli uznasz, że mikstura jest za gęsta) i wlej go do blendera. Dodaj starty korzeń imbiru i jedną lub dwie kostki lodu. Dobrze zmiksuj. Podawaj udekorowane listkami świeżej mięty. Wieczorny koktajl możesz zaprawić pięćdziesiątką zimnej wódki.

  • Energia: 170 kcal
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcze: 0 g w tym nasycone: 0 g
  • Węglowodany: 46 g  
papaya 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com

3. Filet z karmazyna z zielonym pieprzem i papają

Składniki na 4 porcje:

  • kilka filetów z karmazyna (mogą być inne, np. z dorsza)
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 dojrzała papaja, kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego, sól, pieprz
  • oliwa, natka pietruszki lub kolendry do posypania (opcjonalnie)  

Rybę opłucz, sprawdź, czy nie ma ości, i osusz papierowym ręcznikiem. Zamarynuj ją sokiem z papai w pojemniku, przykryj i odstaw przynajmniej na kilka godzin do lodówki.

Obierz papaję, odrzuć nasiona i poszatkuj ją lub zetrzyj na tarce jak do surówki z marchewki. Dodaj starty imbir, sos sojowy i zamieszaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj łyżkę odsączonego, marynowanego zielonego pieprzu, dopraw rybę solą, pieprzem i obsmażaj ją z obu stron. Ułóż zimną surówkę na talerzu, na niej połóż kawałki ryby i posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

  • Energia: 350 kcal
  • Białko: 30 g
  • Tłuszcze: 15 g w tym nasycone: 2 g
  • Węglowodany: 23 g  

MH 11/12

Zobacz również:
REKLAMA