Składniki na 1 porcję:
- ¼ batata, upieczonego
- 2 jajka
- 170 ml mleka z migdałów
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 1 łyżka kakao
- ¼ łyżeczki sody oczyszcz.
- 1 łyżeczka cynamonu
- Garść borówek
- Garść orzechów włoskich
- 1 łyżka masła orzechowego
Sposób:
W dużej misce ugnieć na miazgę upieczonego batata i jajka. Dodaj mleko migdałowe, mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. Wszystko dobrze wymieszaj. Mąka migdałowa jest bogata w zdrowe tłuszcze, a kakao zapewni dostawę epikate- chiny, z którą mięśnie rosną, aż miło.
Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj łyżkę mąki i dobrze wymieszaj. Rozgrzej teflonową patelnię z odrobiną tłuszczu. Nałóż porcję ciasta i smaż, aż po- jawią się bąbelki. Obróć i podsmażaj na złoty kolor z obu stron. Powtarzaj smażenie, aż zbudujesz stosik.
Teraz posyp go cynamonem, borówkami (przyspieszają regenerację mięśni), pokruszonymi orzechami włoskimi i polej sosem – po prostu dodaj kilka kropel gorącej wody do masła orzechowego.
Twoje modyfikacje
1. Ten stosik pankejków ma ok. 36 g białka. Zamiast masła orzechowego użyj skyru i zdobądź kolejne gramy.
2. Przed Tobą ciężki poranny trening? Zamień batata i połowę mąki na dojrzałego banana z szybko działającymi węglami.
3. Chcesz szybszych efektów? Wmieszaj do ciasta miarkę odżywki białkowej, której aminokwasy wspierają wzrost mięśni.