Pancake – sadzone jaja, jarmuż & cheddar
Składniki (4 porcje):
Ciasto
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 90 g mąki gryczanej
- 3 jajka
- 375 ml mleka 3,2%
- szczypta soli
Na wierzch
- 200 g jarmużu
- 1 łyżka oliwy
- szczypta płatków chili
- nielony koper włoski, szczypta
- ząbek czosnku
- 4 jajka
- 20 g sera cheddar, płatki
Sposób przygotowania:
1. Niestraszny Ci będzie sobotni poranek po piątuniu czy zakatarzone towarzycho w pracy. Wymieszaj suche składniki, wbij jaja (mieszaj, mieszaj) i powoli wlewaj mleko. Gotowe. Zagotuj osoloną wodę i do wrzątku wrzuć jarmuż. Kiedy zmięknie, przełóż go do miski z wodą i lodem, żeby zachować jego zdrowotną moc po gotowaniu. A jest co zachowywać, bo w jednej porcji połkniesz gigantyczną dawkę witaminy K – o A i C nie wspominając. Można chichrać z hipsterskiego jarmużu, ale to naprawdę waga ciężka.
2. Podsmaż koper włoski i plasterki czosnku na oleju, wrzuć posiekany i osuszony jarmuż, dopraw solą, pieprzem i podsmażaj ok. 10 minut.
3. Smaż jak zawsze, ale postaraj się lekko zawinąć brzegi do środka. Wbij jajko na każdy placek i wstaw do piekarnika 200 °C na kilka minut. Wyjmij, posyp serem i dodaj podsmażony jarmuż. Właśnie przybyła kawaleria z odsieczą.