Pancake na wzmocnienie odporności [Jaja, jarmuż, cheddar]

Śniadanie nie musi być nudne. I nie musi być karkołomne w wykonaniu. Wystarczy wyjść z zaklętego kręgu pszennych kanapek z wędliną i żółtym serem. My proponujemy przepis na amerykańskiego naleśnika z jajkiem, jarmużem i cheddarem. 

pancake, naleśnik, przepis Men's Health

Pancake – sadzone jaja, jarmuż & cheddar

Składniki (4 porcje): 

Ciasto

REKLAMA
  • 300 g mąki  pełnoziarnistej
  • 90 g mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • 375 ml mleka 3,2%
  • szczypta soli

Na wierzch

  • 200 g jarmużu
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta  płatków chili
  • nielony koper włoski, szczypta
  • ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • 20 g sera cheddar, płatki

Sposób przygotowania:

1. Niestraszny Ci będzie sobotni poranek po piątuniu czy zakatarzone towarzycho w pracy. Wymieszaj suche składniki, wbij jaja (mieszaj, mieszaj) i powoli wlewaj mleko. Gotowe. Zagotuj osoloną wodę i do wrzątku wrzuć jarmuż. Kiedy zmięknie, przełóż go do miski z wodą i lodem, żeby zachować jego zdrowotną moc po gotowaniu. A jest co zachowywać, bo w jednej porcji połkniesz gigantyczną dawkę witaminy K – o A i C nie wspominając. Można chichrać z hipsterskiego jarmużu, ale to naprawdę waga ciężka.

2. Podsmaż koper włoski i plasterki czosnku na oleju, wrzuć posiekany i osuszony jarmuż, dopraw solą, pieprzem i podsmażaj ok. 10 minut.

3. Smaż jak zawsze, ale postaraj się lekko zawinąć brzegi do środka. Wbij jajko na każdy placek i wstaw do piekarnika 200 °C na kilka minut. Wyjmij, posyp serem i dodaj podsmażony jarmuż. Właśnie przybyła kawaleria z odsieczą.

Zobacz również:
Bardzo wymagający trening HIIT z elementami siłowymi. Świetnie spala tłuszcz i nakręca metabolizm. Możesz go swobodnie wykonać w domu.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA