Pancake – wędzony łosoś i chili
Składniki (4 porcje):
Ciasto
- 100 g pełnoziarnistej mąki
- 10 g cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 200 ml maślanki
- 1 jajko
Na wierzch
- 80 g śmietany 35%
- 20 ml soku z cytryny i limonki, pół na pół
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- czerwone chili, posiekane
- 30 g wędzonego łososia
- ½ pęczka kolendry
Sposób przygotowania:
1. Kto wie, ten wie: z masłem wszystko smakuje lepiej. Sorry, weganie. Wymieszaj dobrze wszystkie suche składniki ciasta ze szczyptą soli. Rozdziel żółtka od białek: te pierwsze wymieszaj z maślanką i płynnym masłem, wlej do suchej mieszanki i dobrze połącz. Białka ubij na sztywno.
2. Delikatnie wmieszaj ubite białka do reszty mikstury. Odstaw. Banany pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny i płynnym miodem. Na rozgrzanej patelni uformuj placek z trzech łyżek ciasta; pojawią się pęcherzyki na wierzchu – obróć.
3. Wysmaruj swoje pankejki masłem migdałowym i połóż na nich plasterki banana w miodzie. Posyp płatkami kokosowymi. Dostawę energii mamy załatwioną: natychmiastowa z bananów i miodu i ta długofalowa – z tłuszczu w nabiale oraz orzechów. Króliczek Duracella będzie Ci mógł, co najwyżej, nagwizdać.
Makroskładniki:
- Tłuszcze 8 g
- Białko 10 g
- Węgle 26 g