REKLAMA

Pancake na więcej energii [Maślanka, migdały i kokos]

Banany, miód, masło migdałowe - po takiej dawce energii na śniadanie stawisz czoła każdemu wyzwaniu. 

pancake, naleśnik, przepis Pancake - maślanka, migdały i kokos

Pancake – maślanka, migdały i kokos

Składniki (4 porcje):

Ciasto

REKLAMA
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml maślanki
  • 25 g masła

Na wierzch

  • 2 banany, plasterki
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła migdałowego
  • 30 g płatków kokosa

Sposób przygotowania:

1. Kto wie, ten wie:  z masłem wszystko smakuje lepiej. Sorry, weganie. Wymieszaj dobrze wszystkie  suche składniki ciasta  ze szczyptą soli. Rozdziel żółtka od białek: te pierwsze wymieszaj z maślanką i płynnym masłem, wlej do suchej mieszanki i dobrze połącz. Białka ubij  na sztywno.

2. Delikatnie wmieszaj ubite białka do reszty mikstury. Odstaw. Banany pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny i płynnym miodem. Na rozgrzanej patelni uformuj placek z trzech łyżek ciasta; pojawią się pęcherzyki na wierzchu – obróć.

3. Wysmaruj swoje pankejki masłem  migdałowym i połóż  na nich plasterki banana w miodzie. Posyp płatkami kokosowymi. Dostawę energii mamy załatwioną: natychmiastowa z bananów  i miodu i ta długofalowa  – z tłuszczu w nabiale  oraz orzechów. Króliczek Duracella będzie Ci mógł, co najwyżej, nagwizdać.

Makroskładniki:

  • Tłuszcze 14 g
  • Białko 13 g
  • Węgle 79 g

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA