Pancake – borówki, maliny i siemię lniane
Składniki (6 porcji):
Ciasto
- 300 g pełnoziarnistej mąki
- 90 g mąki gryczanej
- 3 jajka
- 375 ml mleka 3,2%
- szczypta soli
Na wierzch
- 2 łyżki malin
- 2 łyżki borówek
- 5 g siemienia lnianego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 serek mascarpone
Sposób przygotowania:
1. Nie zapomniałeś chyba, jak robi się ciasto, hę? A gdybyś zapomniał, to ta wersja pankejków pozwoli Ci pamiętać ten sposób przez całe życie. I fakt, by po zrobieniu odstawić je na pół godziny.
2. Ciasto gotowe, więc pora na przybranie. Widelcem zmiażdż maliny i wrzuć do miski z ciastem. Dorzuć całe borówki amerykańskie, siemię lniane i łyżkę syropu klonowego. Siemię napakowane jest na maksa kwasami omega-3, wliczając w to kwas afla-linolenowy podnoszący nastrój, zmniejszający zmęczenie i poprawiający pamięć.
3. Smaż jak dotychczas, ale możesz szybciej przewracać na drugą stronę. Wyłóż na każdy placek serek mascarpone – z 8% dziennego zapotrzebowania na witaminę A ulubionej przez Twoje oczy i wzrok – i skrop syropem klonowym.
Makroskładniki:
- Tłuszcze 6 g
- Białko 15 g
- Węgle 44 g
Komentarze