Pancake – awokado, czosnek i pieczarki
Składniki (4 porcje):
Ciasto
- 200 ml mleka migdałowego
- 75 g migdałów
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
Na wierzch
- ząbek czosnku, plasterki
- gałązka tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka oliwy
- 200 g pieczarek, ćwiartki
- 1 awokado
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
ZOBACZ TEŻ: Amerykański naleśnik na odporność
Sposób przygotowania:
1. Składniki ciasta wymieszaj, wlewając powoli mleko. Już wyrobione w misce odstaw na pół godziny. Tutaj gwiazdą jest mąka gryczana, obniżająca ciśnienie i zły cholesterol, a to nasze serce bardzo lubi.
2. Na patelnię z oliwą wrzuć czosnek, paprykę i tymianek. Po 2 minutach podsmażania dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki (więcej aromatu niż białe ma ich odmiana portobello) i podsmażaj, aż zbrązowieją. Czosnek, dzięki silnym przeciwutleniaczom, doskonale wpływa na układ krwionośny, a grzyby, które błędnie uważa się za pozbawione wartości odżywczych, pełne są witaminy D i wapnia, obniżających poziom ryzyka sercowych kłopotów. W tym czasie podziel awokado na przyjemne, mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny.
ZOBACZ TEŻ: Amerykański naleśnik na odporność
Komentarze