REKLAMA

Pancake na mocne serce [Awokado, czosnek i pieczarki]

Zdrowy naleśnik to nie oksymoron. Wszystko zależy od sposobu przygotowania i wykorzystanych składników. W naszym przepisie główną rolę gra awokado, dzielnie wspierane przez aromatyczny czosnek. 

pancake, naleśnik, przepis Men's Health

Pancake – awokado, czosnek i pieczarki

Składniki (4 porcje):

Ciasto

REKLAMA
  • 200 ml mleka  migdałowego
  • 75 g migdałów
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Na wierzch

  • ząbek czosnku, plasterki
  • gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g pieczarek, ćwiartki
  • 1 awokado
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej

ZOBACZ TEŻ: Amerykański naleśnik na odporność

Sposób przygotowania:

1. Składniki ciasta wymieszaj, wlewając powoli mleko. Już wyrobione w misce odstaw na pół godziny. Tutaj gwiazdą jest mąka gryczana, obniżająca ciśnienie i zły cholesterol, a to nasze serce bardzo lubi.

2. Na patelnię z oliwą wrzuć czosnek, paprykę i tymianek. Po 2 minutach podsmażania dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki (więcej aromatu niż białe ma ich odmiana portobello) i podsmażaj, aż zbrązowieją. Czosnek, dzięki silnym przeciwutleniaczom, doskonale wpływa na układ krwionośny, a grzyby, które błędnie uważa się za pozbawione wartości odżywczych, pełne są witaminy D i wapnia, obniżających poziom ryzyka sercowych kłopotów. W tym czasie podziel awokado na przyjemne, mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny.

3. Teraz ciasto na patelnię – 3 łyżki na sztukę – i smaż. Przewróć, jak zobaczysz bąbelki na wierzchu. Zdejmij, udekoruj awokado, pieczarkami i natką.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA